Nejčastější choroby a škůdci meruněk

Meruňky napadají v našich klimatických podmínkách mnohé choroby a škůdci. Seznamte se s nimi dříve, než bude pozdě.

Broskve

Hnědnutí listů meruňky

Napadení se na listech meruněk začíná projevovat v průběhu června tvorbou žlutozelených neohraničených skvrn. Skvrny se postoupně zvětšují a uvnitř dochází k nekrózám. Později dochází ke spojování nekróz, až dojde k pokrytí celého listu. Dochází také k jejich svinování a předčasnému opadávání. Na hnědnutí listů meruněk je účinný postřik fungicidním přípravkem BAYCOR 25 WP , DITHANE DG NEO-TEC , DITHANE M 45 , NOVOZIR MN 80.

Moniliová spála meruněk

Listy na napadených větvičkách postupně vadnou a usychají. Přitom zůstávají na větvičkách, které vypadají jako spálené. Příznaky napadení květů, které neopadávají a zůstávají na stromech, připomínají poškození mrazem. Na napadených letorostech se velmi často objevuje klejotok, který postupně přechází i na starší dřevo a může být příčinou rozsáhlejšího poškození stromů.Rostliny můžete ochránit fungicidním přípravkem Horizon 250 EW.

Svilušky

Svilušky jsou velké 0,4 až 0,7 milimetrů. Žijí na spodní straně listů. Následkem sání svilušek jsou listy na lícní straně drobně skvrnité a postupně nabývají světlejšího, stříbřitého nebo bronzovitého zbarvení. Na napadených rostlinách se na spodní straně listů a vrcholech výhonů objeví jemné pavučiny. Silněji napadené listy postupně hnědnou a předčasně zasychají. Pokud je napadení rostliny sviluškou závažné a je na rozsáhlé ploše, postříkejte rostlinu organofosfátovým insekticidem, například FRUTAPONEM 7 E.

Štítenky

Štítenky se přisávají na listy, kde způsobují velké skvrny, které se šíří dle míry vysávání buněčné šťávy. Listy žloutnou, kroutí se a následně opadávají. Meruňka neroste, větvičky a stonky rostlin se lámou, poté rostlina usychá a hyne. Kromě listů napadají štítenky i plody a kůru ovocných dřevin. Štítenky jsou nebezpečné převážně proto, protože larvy štítenek se velmi rychle rozlezou po celé rostlině a vysají ji. Štítenku je nutné zlikvidovat v počátečním stadiu. Vhodným přípravkem je například OLEOEKOL.

Pilatky

Vzácnějším škůdcem meruněk je pilatka švestková, která způsobuje opad mladých plodů, později starších plodů. Na každém plodu jsou 1až 2 tmavé okrouhlé otvůrky, vnitřek je vyplněn drtí a trusem. Plody mají vyžrané jádro. Větší spadlé plody je nutné ihned sesbírat a zničit. Můžete použít insekticidní přípravky DELICIA GASTOXIN a STUTOX I .

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.6 Počet: 7 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies