Nechte se inspirovat chutnými recepty z luštěnin

Sušené fazole, hrách a čočka, jsou významnou složkou v naší stravě. Obsahují hodně škrobu, buničinu, nerostné látky, jako jsou vápník, fosfor a železo. Nechte se inspirovat chutnými recepty z luštěnin.

Luštěniny, hrách, fazole

Recept na fazole s kysaným zelím ( pro 4 osoby)

250 g sušených fazolí, 300 g libového uzeného bůčku nebo anglické slaniny, 250 g kysaného zelí, 1 cibule, 30 g tuku, 20 g hladké mouky, 0,25 l kyselé smetany, 2 stroužky česneku a sůl

Postup přípravy

Přes noc si namočíme do studené vody fazole. Slaninu nebo bůček si nakrájíme na kostky a spolu s fazolemi vaříme ve vodě, až změknou. Do většího kastrolu dáme tuk a drobně nakrájenou cibuli. Zpěníme a přidáme kysané zelí, které jsme si překrájeli na menší nudle.

 

Osmažíme, zaprášíme hladkou moukou a chvilku podusíme. Hotové zelí promícháme s fazolemi, přimícháme kysanou smetanu a rozetřený česnek. Podle chuti dosolíme. Podáváme s pečivem.

Recept na fazolovou polévku s ořechy (pro 3 osoby)

1 hrnek fazolí, 3 hrnky vody, 1 pórek, 2 lžíce nasekaných vlašských ořechů, 1 čerstvá paprika, petržel nebo libeček, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky

Jak na to?

Omyté a přebrané fazole zalijeme 1 hrnkem studené vody a přes noc necháme nabobtnat. Druhý den doplníme vodou a vaříme do změknutí. Fazole rozmixujeme i s vývarem, přimícháme jíšku, kterou jsme si připravili z másla a mouky, přidáme drobně nakrájenou papriku a ořechy, tenká kolečka pórku, osolíme a chvíli vaříme. Na talíři zdobíme nakrájenou petrželí nebo libečkem.

Recept na čočku po indicku (pro 4 osoby)

250 g červené čočky (může být i obyčejná), 2 cibule, 6 stroužků česneku, chilli pasta nebo paprička, pepř, kari, mletý koriandr, zázvor, sůl, olej

Postup přípravy

Namočíme čočku (2 hodiny ve studené vodě). K cibuli, kterou jsme nakrájeli na tenké proužky a osmažili na oleji přidáme česnek nakrájený na tenké plátky, jemně nakrájenou chilli papričku a nakonec kari koření, mletý pepř, mletý koriandr, mletý zázvor (může být i čerstvý).

 

Vše chvíli osmažíme za stálého míchání. Přimícháme propláchnutou čočku, zalejeme vodou a dusíme, až je čočka měkká. Zahustíme lžící hladké mouky, kterou jsme rozmíchali v trošce studené vody.

 

Dosolíme podle chuti. Ještě chvíli povaříme a podáváme. Jako přílohu podáváme pečivo nebo krajíček chleba.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies