Neapolský mastin

Neapolský mastin je potomkem velkého římského molosského psa, kterého popsal Culumella ve svém díle De Re Rustica již v 1.století našeho letopočtu. Římské legie, po jejichž boku bojoval, jej rozšířili po celé Evropě. V evropských zemích se stal základem pro vznik mnoha dogovitých plemen.

Neapolský mastin

Neapolský mastin - povaha

Neapolský mastin je silný, věrný, bdělý, inteligentní, ušlechtilý a majestátní pes, který není bezdůvodně agresivní (ani bezdůvodně nekouše). Při správné výchově je neapolský mastin ideálním rodinným společníkem a kamarádem dětí v rodině.

Základní charakteristika plemene dle standartu FCI

Výška:

Kohoutková výška u psů se pohybuje v rozmezí od 65 do 75 centimetrů, u fen v rozmezí od 60 do 68 centimetrů.

Váha:

Váha u psů se pohybuje v rozmezí od 60 do 70 kilogramů, u fen od 50 do 60 kilogramů.

Srst:

Srst je lesklá, hrubá, stejné délky a stejnoměrně hladce přiléhající. Je dlouhá nejvýše 1,5 centimetru. Nesmí mít žádný náznak praporců. Přednost se dává šedé, olověné a černé barvě. Další zbarvení neapolského mastina je hnědé, plavé a sytě žluté (jelení červeň), někdy s malými bílými skvrnami na hrudi a špičkách prstů. Jakákoliv barva může být žíhána. Barevné odstíny oříškově hnědá, holubí šedá a špinavě žlutá se tolerují.

Tělesné proporce dle standartu FCI

Tělo:

Těžký, mohutný, podsaditý a velký pes, jehož délka trupu přesahuje kohoutkovou výšku.

Hlava:

Lebka masivní, v lících široká, její celková délka dosahuje cca 3/10 kohoutkové výšky. Kůže bohatá s vráskami a záhyby, z nichž nejtypičtější a nejzřetelnější vychází z vnějšího koutku oka a probíhá až ke koutku tlamy.

Uši:

Uši jsou v poměru k velikosti psa malé, trojúhelníkové, ploše přiléhají k lícím a jsou nasazené nad jařmovými oblouky. Jsou-li kupírované, tvoří téměř rovnoramenný trojúhelník.

Oči:

Oči jsou kulaté, posazeny daleko od sebe, hledí dopředu a jsou na stejné úrovni. Ve srovnání s barvou srsti je duhovka tmavší, ovšem u světlejších odstínů barvy srsti může být i duhovka světlejší.

Ocas:

Je silný a ke konci se lehce zužuje. Jeho délka dosahuje k hleznu, ale obvykle se kupíruje asi na 2/3 své délky. V klidu je nesen svěšený jako šavle, v pohybu se zvedne vodorovně nebo lehce nad úroveň hřbetu.

Péče o srst

Srst tohoto psího plemene je vhodné alespoň jednou týdně kartáčovat. Psa koupeme minimálně. Péči vyžadují i chloupky mezi polštářky, jež je nutné pravidelně zastřihávat. Pravidelně by se měly kontrolovat uši a čistit zvukovody.

Výchova štěněte musí být založena na vzájemném respektu

Výchova štěněte musí být důsledná, měla by začít již od ranného věku štěněte. Výchova musí být také založená na vzájemném respektu.

Toto psí plemeno vyžaduje dostatek pohybu

Je to aktivní a sportovně založený pes, který potřebuje pravidelný pohyb a pravidelnou zátěž, proto se hodí spíše pro sportovně založené majitele. Dožívá se průměrného věku 11 - 12 let, ale i déle.

Frízský ohař - Stabyhoun

Istrijský hrubosrstý honič

Drentse Patrijshond

Irish Glen of Imaal teriér

Dánský krátkosrstý ohař

Anglický mývalí lovecký pes

Billy - francouzský honič jelenů

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies