Navrhujeme zahradu - 1. díl

Realizaci každé zahrady musí předcházet dobře zpracovaný návrh. Poradíme vám, co je třeba promyslet, než se pustíte do práce a v druhém díle článku zjistíte, jak má samotný návrh vypadat a který typ zahrady bude pro vás to pravé ořechové.
Zahrada, voda

Plánování zahrady podle vašich představ

Ať už jste se rozhodli pro realizaci zcela nové zahrady nebo jen zrenovování té stávající, v obou případech bude třeba pečlivého plánování. Pokud tak neučiníte hned na začátku, celou výstavbu jen zkomplikujete a zbytečně promarníte svůj čas. Pouze dobře připravený návrh vám pomůže vytvořit zahradu podle vašich představ. Máte ovšem jasno ve svých představách?

Než vůbec začnete plánovat, je třeba položit si několik otázek:

Budete moci o zahradu pečovat?

Stromy, keře, květiny i trávník budou vyžadovat vaši péči. Nechejte si na míru zhotovit takovou zahradu, která bude dobře vypadat i když se ji nebudete moci vždy věnovat.

Jaké jsou vaše finanční možnosti?

Zakládání zahrady není levnou záležitostí, zvláště pak, pokud do vašich představ zapadá také dlažba, chodníky, pergola nebo zahradní nábytek.

Kde zahradu zakládáte?

Plány na realizaci vaší zahrady snů mohou pozměnit faktory jako je např. umístění zahrady (jinak bude vypadat zahrada v nížinách a jinak v podhůří) nebo geologické podloží (např. vápencový podklad nesvědčí vřesovištím, vysoká podzemní voda zase zvyšuje riziko vývratu stromů).

Jste schopni navrhnout a zrealizovat zahradu sami?

Možná budete chtít ušetřit za zahradního architekta, tato umírněnost se vám ale může vymstít. Je známo nesčetné množství amatérsky zakládaných zahrad, které ve výsledku neodpovídají představám majitele nebo způsobí komplikace, které nás nakonec stejně přinutí povolat si odborníka.

Co od zahrady očekáváte?

Toužíte po zahradě reprezentativní, okrasné, užitkové nebo obytné, kde se bude scházet rodina i přátelé? Budete v ní odpočívat nebo pěstovat ovoce a zeleninu? Všechny tyto plány je potřeba do návrhu zahrady zahrnout.

Faktory úspěšné zahrady

Kompozice - umístění zahradních prvků

Jedním z hlavních kritérií pro návrh zahrady je správná kompozice, tedy takové umístění jednotlivých prvku zahrady, které dohromady tvoří harmonický celek. Určujícím faktorem je velikost zahrady. Pokud vlastníte malý pozemek, lze vytvořit stejný plán jako pro velkou zahradu, jen v malém měřítku. Místo velkých dřevin se zasadí nízké keře, sníží se počet rostlin a velikost vodních ploch. Vhodnou kompozicí lze zahradu opticky zvětšit. Důležité je také správné umístění dominant, jako jsou sochy či zahradní domky. Pokud je jich příliš mnoho, zahrada působí roztříštěným dojmem a opticky je menší.

Harmonie barev

Barevné uspořádání zahradních rostlin má své zákonitosti. Barvy, které spolu sousedí, by spolu měly harmonizovat. Barvy protilehlé mohou být naopak kontrastní. Nikdy nemícháme studené a teplé tóny v jednom malém místě. Použití jiných barevných kombinací vyžaduje velmi jemné estetické cítění. Chybou je zahrnout do své zahrady co největší počet oblíbených rostlin. Méně je někdy opravdu více. Volte raději větší počet jednoho druhu.

 

Další zajímavé články o moderní zahradě najdete ZDE

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies