Naučte se rozumět své kočce

Kočka a člověk mluví rozdílným jazykem, přesto existují možnosti, jak člověk může porozumět kočce a kočka člověku.

Kotě v botě

Naučte se rozumět své kočce

Kočka a člověk mluví rozdílným jazykem, přesto existují možnosti, jak člověk může porozumět kočce a kočka člověku. Toto čtyřnohé zlatíčko je tvorem náladovým a ne vždy se podaří ihned z počátku navázat komunikaci, která by fungovala po celou dobu soužití s člověkem. My vám nyní nabízíme několik dobrých rad a tipů, jež vám budou v začátcích chovu pomocí.

Kočičí gesta a instinkty

Každá kočka je individuální a jedinečná svou povahou, ale všechny mají bez rozdílů stejná některá gesta a instinkty. Pro prvomajitele nebo budoucí majitele prvních koček je obzvláště důležité, aby si plně uvědomili, co takový chov kočky obnáší.

Pořizujeme kočku - jak se připravit na nového člena rodiny?

Především je nutné byt přizpůsobit novému členu rodiny tak, aby nedocházelo k nechtěnému poškození nábytku, květin, v horším případě ke zranění kočky. Jestliže nemůžete z nějakého důvodu akceptovat změnu svých návyků a lehkou přeměnu vašeho bytu, kočku si nepořizujte, budete nešťastní vy i vaše kočka.

Kočky a jejich řeč

A jak poznáte, kdy je kočka spokojená, kdy má hlad nebo ji něco trápí? Náznaky vyjadřující potřeby kočičky jsou zřejmé a po prvních dnech již budete vědět, co od vás vyžaduje. Mňoukáním vám naznačuje, že má hlad nebo je nespokojená, spokojené a nasycené kočky nemňoukají. Vrčením upozorňuje vetřelce v okolí, že nejsou vítáni.

Jestliže se vám otírá o nohy, zdraví vás, popřípadě má hlad. Otíráním hlavičky o vás vám ukazuje, jak jste pro ni důležití, vyjadřuje vám svou lásku. Některé kočky ráno budí své majitele tak, že je lehce pohladí tlapkou po obličeji. Tím říkají – už vstávej, mám hlad. V jiném případě takovým pohlazením po obličeji opět vyjadřují svou lásku k vám.

Vztyčená ouška ukazují zájem o hru nebo jinou aktivní činnost, má-li kočka uši přitažené k hlavě, bojí se. Uši postavené vzad jsou gestem zloby, přípravě k útoku či úprku.

Fousky zaoblené, směrem vpřed vyjadřují zvýšenou pozornost, kočka si chce hrát nebo má chuť ulovit si nějakou kořist. Volně přilehlé fousky k obličeji naznačují klidové období.

Lehké přivírání očí ukazují odpočinek a spokojenost, naopak velké zornice jsou známkou strachu a neklidu. Kočku nikdy nebijte za chybu, kterou provedla, docílili byste pouze toho, že se vás bude bát. Jen opakovaným a trpělivým učením dosáhnete požadovaného výsledku.

A i když si ve vaší přítomnosti netroufne skočit na stůl, navštíví ho hned, jak zmizíte z dohledu. Je to přeci mazaná šelma a s tím nic nenaděláte.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies