Natě na parapetu

Zelené natě můžete sklízet během pár týdnů, stačí mít širší okenní parapet a můžete sklízet a dávat lahodnou chuť snídaním, svačinám, obědům i večeřím. Hlavní je používat nemořené osivo a speciální substrát. Na substrát z domácích zdrojů zapomeňte, mohou v něm být půdní patogen, což natím moc svědčit nebude.

Kerblík

Pěstujeme naťe

Pro pěstovaní zelených natí ze semen vám budou stačit mělké misky, klidně také sáhněte po výsevních sklenících pro předpěstování sazeniček. Pokud budete pěstovat natě z odříznutých kořenů nebo cibulek postačí skleničky a talířky.

Hledáme optimální místo

Nejlepší je najít takové místo, kde budete moci čerstvou nať sklízet po celý rok. Parapet je samozřejmě velmi dobré místo, ale neměl by se nacházet přímo nad topením. V takovém případě půda v misce rychle vysychat a hrozí, že semena zaschnou. Jestli lepší místo doma nenajdete, nedá se nic dělat, budete muset myslet na častější zálivku. Co se týče světla, tak během zimních měsíců můžete natě přestěhovat na jižní parapet, ale až se začne den prodlužovat, zase je dejte na původní místo, aby se rostlinky nespálily.

Řeřicha (homechineserecipes.com)Řeřicha, kerblík, brutnák a spol

Ze semen můžete pěstovat i kopr, brutnák a mizunu. Mizunu a řeřichu můžete vysevát jen na vrstvu buničiny, ale kerblík, brutnák a kopr vyžaduje vyšší vrstvu substrátu. Klíčky řeřichy a mizuny se objeví už během dvou dnů. Na kopr, kerblík a brutnák budete muset čekat až za tři týdny.


Nať celeru a petržele

I tuhle aromatickou nať můžete sklízet na okně po celý rok. Získáte je ze seříznutých hlav, odřízněte asi dva centimetry a položte je řezem směrem dolů, do mělké misky. Ale pozor, je třeba sehnat zeleninu, která vyrostla někde na zahrádce, pokud odžíznete část bulvy celeru z obchodu, asi z toho nic nebude, protože zelenina je tak dokonale očištěná, že i zárodečné pupeny jsou pryč.

Natě ze skleničky

Jde o rychlení natí, tedy pěstování natě z částí rostlin, stejně jako tomu je u celeru nebo petržele. Nejčastějí se pro rychlení natě používá cibule. Cibulovou nať získáte velice snadno. Cibuli stačí posadit do skleničky s vodou. Cibule by měla zůstat těsně na hladinou vody. Během pár dnů se objeví kořínky, které porostou směrem k vodě a na vrcholu se oběví čerstvá nať. Stejně tak použijte i česnek, než abyste ho vyhodili, můžete mít aspoň lehce aromatickou nať. Stroužky česneku zapíchněte do substrátu, aby špičky byly na úrovni půdy. Chce to pravidelnou zálivku, teplé světlé místo a nať se bude během týdne zelenat.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies