Nashi - exotické ovoce z Asie

Tento odolný strom si můžete vypěstovat i u nás. V současnosti se jedná o perspektivní druh ovoce, neboť má spoustu výhod. Pojďme si tedy o něm povědět víc.

Nashi - exotické ovoce

 

Hrušky Nashi

 

Můžete je znát i pod jiným názvem - hruška asijská, hruška čínská, hruška písková či hruška hruškolistá. Nejvíce Nashi hrušek se vypěstuje v Japonsku. I když jsou podobné jablkům, přesto jsou to hrušky. Oproti našim známým hruškám jsou nashi šťavnatější a také měkčí.

 

I když je toto ovoce z exotických krajin, umí dobře snášet třeskuté zimy (až do -25 °C). V posledních letech už u nás nejsou zimy, co bývaly, ale kdyby se náhodou vrátila krutá zima, nemusíte se ničeho obávat. Klidně se můžete pustit do pěstování. Strom připomíná svou korunou střední jabloň. Má ji protáhlou a vysokou.

 

Strom roste do výšky 5 - 10 m a jeho listy jsou vejčité s pilovitým okrajem. Květy se objevují v dubnu. Půda by ideálně měla být propustná, humózní a dobře živná. Nashi plody umí odolat vůči běžným houbovým chorobám hrušní (strupovitost, septorióza a jiné).

 

Využití v kuchyni

 

Seženete ji v supermarketech a poznáte ji podle bílé měkké síťky, ve které je zabalena. Síťka je chrání před otlučením, jsou totiž velmi náchylné na otlaky jakéhokoliv druhu, i před dotýkáním se s jiným ovocem. Má kořeněnou chuť a výrazné ananasové aroma. Můžete ji péct, vařit ale připravíte z nich i úžasný kompot. Měli bychom vás ale upozornit, že když plod rozkrojíte, na vzduchu vám pak rychleji zhnědne. Skladujte je při vysoké vlhkosti a při teplotě 0 - 1 °C. Tak vám vydrží i 6 měsíců.

 

Nashi plody jsou bohaté na kyselinu listovou, vitamín C a především mají také nízký obsah tuku. Nejlépe chutná v syrové formě, ale tepelnou úpravou také nic nezkazíte. Perfektně se hodí do sladko-kyselých omáček, které se podávají k masu a zvěřině. Můžete ji zpracovat i do přesnídávek, koktejlů a džemů, do kterých můžete klidně pro lepší chuť přidat mrkev. Pokud nechcete, aby vám plody při zpracování hnědly, zkuste je pokapat citronovou šťávou.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.6 Počet: 7 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies