Nákup a chov slepic

Touha po vlastních domácích vejcích přemohla i vás? Není se čemu divit. Rozhodně nepůjde o nic složitého, chov slepic na zahradě vás nijak zvlášť neomezí, práce navíc také nebude moc, ale kdyby ano, rozhodně to za domácí vajíčka stojí.

Slepice

Ještě nedávno všichni výběh pro slepice rušili a to i lidé, kteří na vesnicích žijí dlouho. Dnes je vše jinak, s chovem začínají dokonce lidé, kteří slepice nikdy neměli a možná je ani nechtěli. Jenže vidina zdravého domácího vejce s krásně žlutým žloutkem zláká snad každého. Pokud jste slepice ještě nekoupili, třeba vás dnes přesvědčíme.

Které si vybrat

Pro nákup slepiček už jste se rozhodli, ale nevíte, které plemeno si vybrat Určitě jde každému z nás spíše o snášku vajec než o maso, takže se zaměříme na plemena, která nesou více vejce. U lehkých čistokrevných plemen můžete během jara a léta počítat s nadílkou jednoho vejce obden od každé slepice. Mezi tyto lehká plemena patří Česká venkovská slepice. Jediné mínus tohoto plemene je mimořádná shánčlivost, mají tedy v oblibě rozhrabávat okolní terén mnohem více, než jiná plemena.

U nás jsou velice osvědčené také plymutky a zlaté české kropenky. Pokud budete slepice dobře živit, budou mít dostatek slunce a čisté prostředí, budete se z vajec brzy těšit.

come-home-to-health.comSlepičí jídelníček

Jelikož jsou slepice všežravé, rozhodně se nespokojí pouze se semínky pšenice a zbytky z vaší kuchyně. Slepice potřebují vitamíny, tuky a bílkoviny. Doporučuje se, aby slepice měly neustále něco k zobání. Nejlepší bude směs obilí a jiných semínek, například slunečnice. Samozřejmý je také celodenní přístup k čisté vodě. Vodu je třeba měnit často, protože slepice ji dokáží během chvilky pěkně zaneřádit. Jídelníček můžete slepicím oživit zpřístupněním čerstvě zrytých zákonů, kde mají přístup k žížalám a hmyzu nebo jim přichystejte nakrouhanou mrkev.

Granule

Granule chovatelé příliš nedoporučují. Možná je to pohodlné a granule obsahují vitamíny a minerály, ale platí stejné pravidlo jako u lidí. Nejlepší je všechny živiny získat z potravy, ne z chemicky vyrobených granulí. Granule samozřejmě obsahují konzervanty, aby se nekazily. V kuřecích najdete dokonce také antibiotika. Kupujte raději vitamíny a minerály zvlášť, vždy je můžete slepicím k potravě přimíchat.

Jak ovlivnit snášku vajec

Pohyb a tráva

Pohyb je pro slepice stejně důležitý jako strava a pokud se budou pohybovat po trávě, kterou mohou zobat, bude to úplně nejlepší. Když slepice budou mít trávu k dispozici celý den, jejich vajíčka budou mít krásně čistou skořápku a tmavožluté žloutky.

Bydlení pro slepice

Chce to trochu inspirace, nějakou tu investici a budete mít kurník jako ze škatulky. Klidně ho udělejte i ze staré kůlny, důležité je, aby byl suchý a vhodné je také okno, aby se v létě dalo větrat. Nechcete-li se vajec vzdát ani přes zimu, je dobré zajistit vytápění. Teplota by v tomto případě neměla klesnout pod 10 °C. Uvnitř nesmí chybět bidýlka. Vzdálenost mezi bidýlky by měla být taková, aby se slepice navzájem nedotýkaly ocasy. Vchod do kurníku by měl mít velikost závislou na druhu plemene slepice, nejčastěji 50 cm na výšku a 30 cm na šířku. V zimně je dobré vchod zakrýt nějkým textilem, aby se do kurníku nedostala zima.

Nezapomeňte na hnízda. Bude stačit jedno hnízdo na pět až šest slepic. Hnízda umístěte do nejtmavšího místa v kurníku a slepice si je vyberou jako nejvhodnější místo pro snášku. Když se vámbude zdát, že je vajíček málo, rozhlédněte se kolem, je možné, že slepice zanášejí na jiné místo.

Na zem kurníku dejte slámu, aby zachytila trus. Čas od času je samozřejmě nutné podestýlku vyměnit.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.8 Počet: 5 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies