Nádorová onemocnění mízních uzlin u psů a koček

Nádorová onemocnění postihují nejen lidi, ale také naše čtyřnohé domácí mazlíčky. V dnešním článku jsme se zaměřili na nádorové onemocnění mízních uzlin, které se vyskytuje u psů a koček. Přečtěte si o tomto onemocnění více informací, může postihnout i vašeho mazlíčka.

Ležící pes

Nádorové onemocnění mízních uzlin

Nádorové onemocnění mízních uzlin, takzvaný lymfom (odborně také lymfosarkom), postihuje nejen psy, ale také kočky. Psi trpí touto nemocí ve středním až starším věku, průměrný věk koček postižených tímto onemocněním se pohybuje okolo 10-ti let.

Většina lymfomů je způsobena takzvanými B-lymfocyty, které v organismu zvířete vyrábí obranné látky (menší počet je způsoben T-lymfocyty). Nádorové onemocnění u zvířat nejsou dědičná.

Lymfom má 5 stádií

1. stádium postihuje pouze jednu regionální mízní uzlinu (často podčelistní),

2. stádium zasahuje více mízních uzlin ve stejné oblasti,

3.stádium postihuje všechny hmatné mízní uzliny na těle,

4. stádium navíc krom výše uvedených postihuje i játra a slezinu

5.stádium (nejhorší) zasahuje kostní dřeň, nádorové buňky jsou vyplaveny do periferní krve.

Jak se nádorové onemocnění projevuje?

Nádorové krevní buňky pronikají nejčastěji do mízních uzlin (na krku, pod čelistí, často také do břišních orgánů), které se začnou zvětšovat (vznikají boule na postižených místech, které mohou ale nemusí zvíře svědit). Lymfom se projevuje i na kůži zvířete, na které se začnou objevovat fleky a plošné zduření kůže. U koček jsou klinické znaky nádorového onemocnění ve většině případů zřetelnější, než u psů. Doprovodnými příznaky jsou zvracení, častý průjem (s krví, i bez), nepřijímání potravy a radikální úbytek váhy.

Důležitá je včasná diagnóza a zahájení chemoterapie

Důležité je důkladné klinické vyšetření, které nám potvrdí, zda-li náš domácí mazlíček trpí a nebo netrpí nádorovým onemocněním. Obvykle veterinář zvířecího pacienta hmatem prohlédne, zajistí kompletní hematologické a biochemické vyšetření a také odebere část kostní dřeně (důležitá je cytologie a histopatologie). S pomocí rentgenového a sonografického vyšetření zjistí, v jakém stádiu nemoc právě je. Podle výsledků výše uvedených vyšetření usoudí, zda-li je vhodné u zvířete započít úspěšnou léčbu, nebo zda-li už je bohužel pozdě.

Chemoterapie pomůže, ale zvíře úplně nevyléčí...

Lymfom je bohužel nevyléčitelná nemoc, léčbou lze ale docílit podstatného zpomalení jejího průběhu (i o několik měsíců či let). Nádorové onemocnění mízních uzlin se dá léčit pomocí chemoterapeutik (u psů se úspěšnost léčby pohybuje kolem 90%, u koček 70%). Léky se musí podávat v přesných intervalech podle chemoterapeutických protokolů injekční stříkačkou, infuzemi nebo v tabletách. Pokud se lymfom neléčí, zvířata podlehnou nemoci většinou během 4 až 6 týdnů od potvrzení diagnózy.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.1 Počet: 10 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies