Mýty o kočkách...

Také si myslíte, že má kočka devět životů a že jim prospívá kravské mléko? Obě tato tvrzení jsou naprosto scestná. Co za takovými pověrami stojí?

Kočičí tvář

Kočky jsou odpradávna zbožňovanými, ale i opovrhovanými tvory. Jedni je uctívají, druzí zavrhují. Velice často nás k názoru na kočky vedou řeči, které se jsou však pouze zřídka založeny na pravdě. Jak se k tomu stavíte vy, věříte pověrám, které se tradují po celá staletí, nebo pro některé z nich máte logické vysvětlení?

Kočka neumí plavat

Pokud jste majitelem kočky, možná víte, ale možná také nevíte, že kočky plavání ovládají naprosto bravurně. Vodu ale z neznámého důvodu nesnášejí, proto se jí většina koček vyhýbá. Některá plemena však koupání ve vodě dokonce baví, užívají si ho ráda společně s jejich páníčky.

kotě

Mléko je pro kočky vhodné

Kočka sice kravské mléko zbožňuje, je pro ni ale značně nevhodné. Kravské mléko totiž obsahuje vysoké množství laktózy, které kočka nedokáže strávit. Častá konzumace ji proto může uškodit, kočka pak trpí těžkými průjmy a zvrací. Chcete-li ji dopřát jednou za čas tuto pochoutku, raději kupte takové mléko, které je vyrobené přímo pro kočky.

Kočka, která loví myši, je hladová

Není-li kočka nemocná, obézní nebo příliš stará, ptáky, myši a jiné hlodavce lovit bude i tehdy, bude-li pravidelně krmena. Kočky zpravidla myši neloví pro jídlo, ale pouze pro zábavu. Tříbí si tím svoje lovecké dovednosti. Svou kořist ovšem může i spořádat. Daleko častěji ji ale přinesou až do domu.

Kočka má devět životů

Že nemá kočka devět životů, víme asi všichni, přesto se o jejím talentu vylízat se až z neuvěřitelných patálií traduje mnohé. To však platí o každém živém tvorovi, který se někdy dostal do nesnází a přežil. U koček za to ale patrně může schopnost dopadnout na všechny čtyři velice ladným způsobem, a to i tehdy, padá-li zády k zemi. Výjimečně vyvinuté střední ucho kočce umožní se ve vzduchu přetočit, čímž se vyhne vážnějšímu poranění.

Kočky a psi se nesnáší

Když se potkají na ulici nebo se střetnou úplně poprvé, může to skončit katastrofálně. Žijí-li však ve společné domácnosti odmalička nebo si přivykají postupně, jejich soužití bude stejně normální, jako mezi lidmi. Nakonec se z nich stanou nerozluční přátelé.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.1 Počet: 14 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies