Mytí nádobí – jak ušetřit?

Takovou běžnou domácí práci, jako je mytí nádobí, pravidelně vykonává téměř každý z nás. Někdo myje nádobí ručně, jiný zase využívá moderní spotřebič, kterým je myčka nádobí. Přinášíme vám několik zajímavých tipů, díky kterým se mohou úspory za spotřebovanou vodu a energii pohybovat v řádech stokorun až tisícikorun ročně. A to už je podstatný důvod, proč námi uvedené tipy vyzkoušet...

Kapka vody při dopadu

Ruční mytí nádobí – tipy, jak ušetřit

  • Nejúspornějším řešením při ručním mytí nádobí je, že nejprve všechno nádobí umyjete v dřezu napuštěném teplou vodou se saponátem a následně jej opláchnete v čisté vodě, opět napuštěné v dřezu. Omývání nádobí pod tekoucí vodou je velmi nešetrné, proto se jej snažte maximálně omezit.
  • Na houbičku dávejte jen tolik saponátu, kolik je skutečně potřeba. Čím více saponátu budete spotřebovávat, tím více bude napěněné nádobí spotřebovávat vody, aby se důkladně opláchlo. Díky tomuto triku ušetříte nejen za vodu, ale také za saponáty. Přeci jen saponáty také něco stojí a ročně tak můžete ušetřit až několik stokorun!
  • Nenechávejte na talířích zbytky - když zaschnou, je potřeba více vody, abyste nádobí dobře omyli.

Tip: Peníze šetří také pravidelná údržba vodovodních baterií. Víte, že kapající kohoutek může během roku zvýšit spotřebu vody až o desítky litrů?!

Mytí nádobí v myčce – tipy, jak ušetřit

  • Myčka ve srovnání s ručním mytím nádobí pod tekoucí vodou ušetří až 40 % energie – je to tedy podstatný důvod, proč do ní investovat. Peníze, které investujete do myčky nádobí se vám brzy vrátí.
  • Pokud je to možné, pořiďte si myčku nádobí v energetické třídě A, A+ nebo A++ , případně se snažte co nejvíce této třídě přiblížit. Myčky nádobí s nižší energetickou třídou mají nejen vyšší náklady na provoz, ale také vyšší náklady na opravy.
  • Myčku zapínejte jen tehdy, je-li plně naplněná.
  • Nenechávejte na nádobí zaschnout zbytky jídla – museli byste pak na myčce zvolit program s předmýváním, který spotřebovává více vody.
  • Využívejte také zkrácené programy na nepříliš špinavé nádobí, které ušetří energii i spotřebu vody.

Tip: Ušetřit můžete také tak, že myčku připojíte přímo na okruh teplé vody.Snížíte tím spotřebu energie, která je potřeba pro zahřátí studené vody na požadovanou teplotu.

Vyplatí se koupit na nádobí myčku? Ano!

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies