Mudi – nejvzácnější z maďarských plemen

Mudi je psí plemeno, které bylo vyšlechtěno na konci 19. století v Maďarsku. Ve světe není tento pes příliš rozšířený, nejčastěji se s ním setkáme v Maďarsku a nebo USA, kde se využívá jako hlídací pes nebo domácí mazlíček.

Mudi

Všeobecně o tomto psím plemenu

Mudi je psí plemeno, které bylo vyšlechtěno v Maďarsku na konci 19.století. Vznikl křížením plemen pumi, puli a místních ovčáků. Je považován za všestranného psa - původně se využíval jako pastevecký, hlídací i lovecký pes a sloužil jako pomocník na farmě. V současné době se využívá jako hlídací pes a nebo jako společník. Je rozšířený zejména v Maďarsku a v USA.

Mudi - povaha

Mudi je energické, učenlivé, přizpůsobivé, smělé, vytrvalé a nenáročné psí plemeno. Svého pána a jeho rodinu nadevše miluje. Má rád malé děti, dobře se snese i s ostatními domácími zvířaty.

Základní charakteristika plemene dle standartu FCI

Výška:

Psi mají kohoutkovou výšku pohybující se od 41 do 47 centimetrů, ideální výška je 43 až 45 centimetrů. Kohoutková výška u fen se pohybuje v rozmezí od 38 do 44 centimetrů, ideální výška je 40 až 42 centimetrů.

Váha:

Váha u psů se pohybuje v rozmezí od 11 až 13 kilogramů, váha u fen se pohybuje v rozmezí 8 do 11 kilogramů.

Srst:

Hlava a přední část končetin jsou pokryty krátkou, rovnou a hladkou srstí. Na jiných částech těla je srst vlnitá nebo lehce kadeřavá. Je hustá a vždy lesklá, zhruba 3 až 7 centimetrů dlouhá.
Na některých místech se tvoří v srsti vírky a pěšinky. Srst je nejdelší na zadní straně hrudních končetin a stehen pánevních končetin, kde tvoří praporce. Zbarvení může být plavé, černé, blue-merle (černě kropenatá, proužkovaná, žíhaná nebo skvrnitá na světlejší nebo tmavší modravě-šedé základní barvě), popelavé a hnědé. Tolerovány jsou jen malé bílé znaky, ale nejsou žádoucí.

Tělesné proporce dle standartu FCI

Tělo:

Mudi je středně velký a dobře osvalený pes.

Hlava:

Hlava má klínovitý tvar, čelo je málo vyklenuté.

Krk:

Krk je výše nasazený, je středně dlouhý, mírně klenutý a dobře osvalený.

Uši:

Uši jsou vysoko nasazené vztyčené uši tvaru obráceného V, pokryté bohatou srstí, dosahující za okraje ušního boltce. Uši velmi živě odpovídají na podněty.

Oči:

Oči jsou úzké, lehce špičaté vnitřní a vnější koutky, posazené mírně šikmo, mající výraz „opovážlivého čertíka". Barva očí by měla být co nejtmavší. Jen u blue-merle jedinců nejsou vyžadovány bílé nebo modré březové oči.

Ocas:

Ocas je nasazený středně vysoko. Kupírování ocasu je nežádoucí, ale není považováno za vadu. Je běžné, že se štěňata tohoto psího plemene rodí bez ocasu, případně s polovičním nebo tříčtvrtečním ocasem. Ocas je bohatě osrstěný, srst na jeho spodní části může být až 10 až 12 centimetrů dlouhá.

Péče o srst

Toto psí plemeno nevyžaduje žádnou zvláštní péči. Jeho srst nemá sklon k plstnatění, proto ji stačí jednou za čas učesat. Psa koupeme podle potřeby.

Výchova štěněte

Výchova štěněte musí být důsledná, měla by začít již od ranného věku štěněte. Výchova musí být také založená na vzájemném respektu.

Toto psí plemeno vyžaduje dostatek pohybu

Je to aktivní a sportovně založený pes, který potřebuje pravidelný pohyb a pravidelnou zátěž - proto se hodí pro sportovně založené majitele. Dožívá se průměrného věku 14 - 15 let, ale i déle.

Puli - Maďarský vodní pes

Maďarský ohař - viszla

Vzácná psí plemena - která to jsou?

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies