Moucha tse-tse má ráda lidskou krev

Moucha tse-tse je známá hlavně jako přenašeč smrtelných nemocí. Je tak neuvěřitelně přizpůsobivá, že dosud úspěšně odolala všem pokusům o její vyhubení v různých oblastech tropické Afriky.

Moucha tse tse

Moucha tse-tse obecně

Třída: hmyz
Řád: dvoukřídlí
Čeleď: mouchovití
Rod: glossina

Rozšíření a způsob života mouchy tse-tse

Moucha tse-tse se vyskytuje ve všech tropických oblastech Afriky jižně od Savany a na sever od pouště Kalahari.

 

V teplých lesích a savanách střední Afriky žije zhruba 22 druhů bodalek, z nichž každý dává přednost jinému typu životního prostředí.

 

Moucha tse-tse je jednou z nejobávanějších přenašečů nemocí v Africe. Žije převážně v hustých lesích na březích řek a jezer a nejčastěji se živí krví krokodýlů a antilop, ale stejně ráda má i lidskou krev.

Tělesné rozměry mouchy tse-tse

Délka: 6 – 14 mm
Ústní ústrojí: bodavé a sací
Křídla: 1 pár blanitých křídel, 1 pár kuželovitých tělísek

Potrava mouchy tse-tse

Moucha tse-tse je cizopasník živící se výhradně krví savců, plazů a ptáků. Její sosák je vysoce účinným bodavým orgánem, který je tak ostrý, že velmi snadno pronikne i silnou kůži prasete.

 

Když moucha tse-tse přistane na tvorovi, jehož krve se chce nasát, vypadá velmi hubeně a jakoby byla svraštělá. Jakmile svého hostitele opouští, má zadeček plný krve. Pokud se nasaje pořádně, vydrží až několik dní.

Moucha tse-tse a rozmnožování

Velká většina much klade několik set vajíček, která pak nechávají jejich osudu. Když jsou příznivé podmínky, z vajíček se mohou najednou vylíhnout stovky malých mušek, ze kterých však velká část zahyne dříve, než dosáhnou pohlavní dospělosti.

 

Moucha tse-tse se však rozmnožuje odlišným způsobem. Místo kladení velkého množství vajíček, produkuje jen jediné vajíčko a sama se stará, aby přežilo. Vajíčko nikam neklade, ale zadržuje ho ve svém těle, kde probíhá jeho další vývoj.

 

V těle matky se pak z vajíčka vylíhne beznohá larva, která se stejně jako u lidí embryo dále vyvíjí v děloze. Dýchá dvěma černými laloky, jenž vystupují z porodních cest matky.

 

Až když je larva dostatečně vyvinutá, následuje porod. Larva se po něm okamžitě zahrabe do země, zakuklí se a promění v dospělého jedince. V tomto stadiu nepotřebuje přijímat žádnou potravu, což znamená, že není vystavena nepřátelům.

Zajímavosti o mouchách tse-tse

  • Evropané, kteří v minulosti objevovali tajemství Afriky, museli chodit pěšky, protože jejich koně a osli ve velmi krátké době uhynuli na spavou nemoc přenášenou právě mouchou tse-tse.
  • V oblastech Afriky, kde jsou mouchy tse-tse obzvláště rozšířeny, chovají mnozí farmáři místo obvyklých domácích zvířat raději antilopy, které jsou vůči spavé nemoci imunní.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.2 Počet: 6 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies