Moucha domácí - nejen obtížný hmyz

Moucha domácí je po celém světě známá jako přenašeč různých mikrobů. Náleží k vysoce vyvinuté skupině hmyzu a její letové schopnosti lze srovnávat s výkony moderních letadel.
Moucha

Moucha domácí

Moucha domácí (latinsky Musca domestica) je po celém světě známá jako přenašeč různých mikrobů. Náleží k vysoce vyvinuté skupině hmyzu a její letové schopnosti lze srovnávat s výkony moderních letadel. Oči Mouchy jsou složeny z tisíců čoček jednotlivce a jsou velmi citlivé na pohyb. Některé mouchy mají velmi přesnou 3D vizi.

Moucha domácí – ústní ústrojí, křídla

Ústní ústrojí je sosák se sacími polštářky. Má jeden pár křídel a druhý pár přeměněný v kyvadélka.

Moucha domácí – způsob života a rozmnožování

Moucha žije samotářsky. Každá samice naklade do různých odpadků až 900 vajíček ve snůškách po 120 až 160. Z vajíček se vylíhnou larvy a po 3 až 4 dnech se zakuklí. Již tři dny po opuštění kukly je samice mouchy domácí schopna klást vajíčka.

Moucha domácí - potrava

Potravou mouchy domácí je kazící se maso, ovoce a výkaly. Živí se mimo jiné pozůstatky odumřelých organismů a spolu s ostatními druhy dvoukřídlých má tedy důležitou roli při likvidaci organických odpadů. Bez much a jim příbuzných druhů bychom byli zavaleni hnijícími odpadky a zdechlinami. I ona se navíc stává potravou, částo žab.

Moucha domácí - ochrana

Zatímco ostatní živočichové bývají lidskou činností spíše ohroženi, moucha patří k těm několika málo druhům, kterým blízkost člověka svědčí a nemusí se obávat budoucnosti.

Moucha domácí – délka života

Běžná moucha domácí se dožívá průměrného věku 1 měsíc.

Moucha domácí – proč moucha bzučí

Proč hmyz často vydává bzučivé zvuky? Ve většině případů k tomu nemá vůbec žádné zvláštní orgány. Bzučení - slyšitelné jen za letu - je způsobeno tím, že letící hmyz kmitá křidly i několiksetkrát za vteřinu. Křídlo je v tomto případě vlastně kmitající destička a každá destička kmitající alespoň 16krát za vteřinu vydává tón určité výšky.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 55 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies