Morušovník - vypěstujte si tento odolný strom

Morušovník je vlastně takový obr mezi ovocnými stromy. Kvůli morušovníku bílého byl pojmenován i jistý brouk, který si vyrábí zámotky. Ano jedná se o bource morušového. Ty zámotky se již ve staré Číně naučili tkát a vyráběli z nich jemné látky - zvané hedvábí.

Morušovník bílý

 

Plody morušovníku jsou navíc velmi chutné. Morušovník si můžete vypěstovat na zahradě, pokud jste v teplejší oblasti. Jsou to statné a teplomilné stromy, jež původně pochází z Asie. U nás se pěstují už několik staletí, zdomácněly u nás tak, že na Moravě můžete narazit i na exempláře, které jsou staré 200 let.

 

V našich podmínkách můžete vypěstovat morušovník černý, bílý i červený. Dle barev v názvech stromů plodí i stejně zbarvené plody - bílé, purpurové či tmavě fialové. Plody se pyšní nasládlou až sladko-kyselou chutí a navíc jsou nejen osvěžující, ale jejich konzumace prospívá i našemu zdraví.

 

Moruše - jedlé plody

 

Morušovník nemá plody v pravém slova smyslu. Jedná se spíše o plodenství, které obsahuje spoustu drobných peckoviček. Ty spolu sdílejí společné dužnaté vřeteno. Moruše jsou bohaté především na vitamín C, ale najdete v nich i železo, vápník, organické kyseliny, pektiny, hořčík, mangan i draslík.

 

Mají antibakteriální a antioxidační účinky. Pomáhají chránit srdce, posilují imunitu a také nám odstraňují ze života škodlivý stres. Doporučují se především lidem, kteří onemocněli rakovinou, neboť plody morušovníku pomáhají vyhladovět rakovinné buňky. Plody se dají zpracovat různě. Můžete si z nich vyrobit víno, šťávu, džem, kompot, ale lze ho konzumovat i v syrovém stavu (čerstvé).

 

Pěstování

 

  • Mladé roubované stromky byste měli sázet na jaře či na podzim.
  • Než začnete s výsadbou, měli byste je nejprve namočit do odstáté vody na několik hodin. Pak je zasaďte. Potřebují ale pevnou oporu, takže k nim dejte i opěrný kůl.
  • Zeminou je musíte zcela přikrýt a první výhonky se musí střechovitě krátit.
  • Poté necháte stromy volně růst a jejich koruny prosvětlujte jen občas.
  • Morušovníkům prospěje, když jej zasadíte v teplé, vinorodé oblasti. Tedy všude tam, kde průměrná roční teplota neklesne pod 8 °C.
  • Péče o tyto stromy není nijak náročná, neboť se umí pevně a hluboce zakořenit. Dostanou se tak hlouběji do půdy, takže si samy dokážou obstarat potřebné živiny a vodu.
  • Sběr plodů by měl ideálně probíhat setřásáním na nataženou fólii.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies