Mořské plody – jak na nákup a tepelnou úpravu

V dnešním článku Vám poradíme, jak nakupovat mořské plody, jak poznat jejich čerstvost a také, jak je tepelně upravit.

Losos se salátem na tortilách

<!-- -->

Pestrá nabídka mořských plodů

Mušle, slávky, srdcovky, ústřice, mečoun, krevety, tuňák, losos, mořský vlk, mořský ďas, pražma, svatý petr, mečoun, humr, langusta, chobotnice, kalamáry (malé chobotničky s podlouhlým tělem), sépie, císařský garnát, mořský šnek, žralok, makrela, krab a další. Ve výčtu mořských plodů, které můžeme běžně zakoupit ve větších obchodech s potravinami, bychom mohli pokračovat ještě dlouho. Pojďme se společně podívat na to, jak je nakupovat.

Mořské plody - jak na nákup?

Všeobecně je doporučeno kupovat mořské plody chlazené, existují ovšem i vyjímky, které je vhodnější koupit živé - například mušle, slávky, srdcovky a ústřice. Zda-li jsou mušle živé, poznáme podle toho, že se mírně hýbají (když se budeme snažit mušli proříznout nožem, pevně nám jej scvaknout). Zkusit můžeme také jejich reakci na sůl. Krevety se v obchodech prodávají ve většině případů spařené, čímž je prodloužena jejich trvanlivost (až na 6 dní). Spařené krevety mají sytě oranžovou barvu, čerstvé krevety jsou šedě zbarvené. Čerstvé ústřice se kupují podstatně hůře, jejich čerstvost pozná pouze oko zkušeného odborníka (ústřice by měla být těžší, protože obsahuje vodu).

Jak na tepelnou úpravu mořských plodů

Mořské ryby vynikají specifickou chutí, která by měla být zachována i během tepelné úpravy. Navíc obsahují dostatek železa, bílkovin a zdravých omega 3 mastných kyselin. Mořské plody (například žralok a makrela) obsahují rtuť a škodlivé bakterie, které mohou být pro těhotné ženy nebezpečné, zejména pro plod. Čím je ryba větší a starší, tím více rtuti obsahuje a potřebuje delší tepelnou úpravu.

Ochucení mořských plodů kořením

Jak jsme se již zmínili, mořské plody vynikají svou specifickou chutí, která by měla zůstat zachována. Koření proto používejte co nejméně, postačí trocha soli a pepře, případně citrón.

Smažení a nebo dušení?

Nejčastější tepelnou úpravou mořských plodů je vaření v páře, smažení a dušení ve vývaru. Při smažení mořských plodů tuk používáme minimálně (nejlépe olivový olej).

Vhodné přílohy k mořským plodům

Jako příloha k mořským plodům se nejčastěji podává zelenina, čerstvá i tepelně upravená. Mušle se podávají s těstovinami. Krevety obvykle bez přílohy, pouze v přírodní úpravě. Šneci se podávají nejčastěji se zeleninovými omáčkami. Jako přílohy lze použít také brambory, nejlépe vařené s trochou másla.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies