Moření semen před výsevem

Mořením chráníme semena rostlin především proti houbovým chorobám v půdě, které zamezují klíčení semen nebo způsobují úhyn mladých klíčících rostlinek.. Poradíme vám, jak semena správně namořit.
Tráva s kapkami rosy

Moření semen a jeho význam

Pro moření semen je vhodná doba (záleží na druhu rostlin) od února do dubna. Mořením chráníme semena rostlin především proti houbovým chorobám v půdě, které zamezují klíčení semen nebo způsobují úhyn mladých klíčících rostlinek. Pokud si zakoupíme semínka v obchodě, jsou již většinou namořená. V opačném případě rostliny moříme speciálními přípravky, které vám doporučí v každém větším zahradnictví.

Vhodné mořidla

Máme dva způsoby moření semen – suchý a mokrý. Nejsnáze moříme práškovými přípravky za sucha. Vhodným mořícím přípravkem je biologický přípravek (Polyversum), který obsahuje spóry houby Pythium oligandrum.

Postup moření semen před výsevem

Do sáčku s osivem nasypeme přiměřené množství mořidla, důkladně protřepeme, aby se každé semeno obalilo tenkou vrstvou prášku. Poté vysypeme na jemné síto a přebytečné mořidlo vytřepeme. Čím dříve vyséváme, tím je moření důležitější.

Na co si dát při moření semen pozor?

Práškovými mořidly mořte speciálně drobná semínka. Opatrně mořte, případně nemořte semena salátu a rajčat, která jsou velmi citlivá na přítomnost chemických látek.

Vykouzlete si zahradu jako z pohádky

Postavte si zahradní můstek - zahrada je přeci hrou

Kdy zvolit lamelový plot?

Optické klamy skryjí nedostatky zahrady

Originální nápady pro vaši zahradu

Rady k výběru venkovního osvětlení

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies