Modernizace paneláků v plném proudu

Skoro každý třetí občan ČR bydlí v panelovém bytě. Většina z nich je ve špatném technickém stavu a jejich oprava je nutná, jak se ale zdá, je to ještě běh na velmi dlouhou trať…
Byt, dům, panelák, okna

Katastrofální stav bytů v ČR

V současné době žije u nás v panelových bytech více než tři miliony lidí. Bytů je pak v Česku celkem 1 200 000. Panelová sídliště představují obrovskou energetickou zátěž, některé z budov tohoto dědictví socialismu jsou navíc v katastrofálním stavu a mohou ohrožovat životy obyvatel. I díky tomu se v poslední době rozmohl trend modernizování těchto sídlišť.

Modernizace ještě není ani v polovině

Inovace ještě zdaleka nejsou u konce. Potřebná výměna dřevěných oken za plastová, zateplení, modernizace výtahů, oprava zábradlí, stoupaček. To je výčet nejčastěji prováděných prací. Tuto fázi má za sebou zhruba 350 000 bytů, z toho vyplývá že ještě minimálně dvakrát tolik na svou opravu stále čeká.

Díky úspoře energie se zateplení vyplácí

Je spočítáno, že kompletním zateplením se dá ušetřit až 50% energie na vytápění. V některých případech i víc. To představuje obrovskou úsporu ve spotřebě energie i emisí. Příkladem pro všechny může být sídliště v Orlové – Lutyni. Po výměně oken, zasklení lodžií, zateplení všech prostor a instalování solárních systémů, se jejich náklady na vytápění snížily o 64%.

Jak jsou na tom naši sousedé?

Naši západní sousedé, Němci, se mohou pochlubit tím, že se jim povedlo zrekonstruovat již 80% všech panelových domů. Aby taky ne, když vláda do oprav ročně z pomoci různých programů investuje více než miliardu euro. U nás si na kvalitnější bydlení budeme muset ještě nějaký ten rok počkat.

Další články z rubriky Dům a bydlení

Zateplení fasád – tepelná izolace

Tipy, jak zamaskovat umakartové jádro

tylové bydlení s nádechem venkova

Výběr obývací stěny - jak na to?

Starý nebo nový byt?

Termografie – zjistěte kde vám v domácnosti nejvíce uniká teplo?

Nová střecha – jaká bude ta nej?

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies