Moderní zákoutí vaší zahrádky

Vytvořit si ve svém blízkém okolí příjemný koutek, kde budeme rádi relaxovat a zvát přátele, nemusí být až tak těžké. Nejdůležitější je mít ty správné nápady. Nechte se inspirovat - možná, že objevíte, čím by se vaše oblíbené zákoutí dalo ještě vylepšit.
Křelo, podlaha

Moderní zahrada - skalky

Správně založená a ošetřovaná skalka se jistě stane předmětem zájmu a obdivu vašich přátel a sousedů. Skalka by měla působit co možná nejpřirozeněji. Pro začátek zvolte skalku spíš menší. V tom případě postačí rozdíl 50 cm mezi nejvyšším a nejnižším místem.

 

Nejpřirozeněji vypadá skalka na svažitém pozemku. Je-li vaše zahrádka rovinatá, můžete její terén poněkud vymodelovat a ve vzniklých prohlubních vybudovat třeba i malé jezírko. Místo by mělo být chráněno před studeným větrem.

 

Vpředu před skalkou je ideální dobře zastřižený trávník, cesta, chodník či jiná zpevněná plocha.

Květiny v závěsných květináčích a truhlících

Ozdobí nejen zahradu, ale hlavně balkón nebo terasu. V tomto období - červnu až srpnu - kvete velké množství letniček v mnoha barvách. Nejvděčnější jsou petúnie, stále kvetoucí begónie, salvie, lobélie a další.

 

Z pokojových květin se uplatní hlavně převislé pelargónie a fuchsie. V pozdním létě a září ještě pokvetou afrikány, kopřivěnky a některé druhy chryzantém. Pro říjen až únor máme v našich klimatických podmínkách jen omezený výběr.

 

Někde by snad přežily zimu vřesovce, jinak se v truhlících uplatní hlavně napíchané řezané větvičky některých jehličnanů, stálozelených dřevin nebo dřevin s ozdobnými plody.

Zahradní nábytek a osvětlení

Zahradu si chceme užít i za dlouhých letních večerů. Na trhu je nepřeberná nabídka zahradního nábytku z různých materiálů, stejně tak i osvětlení, které dokreslí atmosféru vaší zahrady a terasy.

Trochu se pohoupat...

Co takhle závěsná houpací síť nebo závěsné křeslo? Dají se umístit prakticky kamkoli a nezaberou místo. Stejný účel splní i zahradní houpačka.

Soukromí ve své zahrádce - jak na to?

O to se postarají pergoly obrostlé pnoucími rostlinami, které rozčlení prostor a oddělí od sebe jednotlivé zóny zahrádky. Altánky nebo alespoň slunečníky ochrání před poledním sluncem a poskytnou pocit soukromí.

 

Chcete-li si dopřát opravdovou izolaci, osvědčí se skrýš vybudovaná ve větvích stromů. V zahraničí existují firmy, které tyto stavby dodávají na profesionální úrovni, aniž by do stromu zarazily jediný hřebík nebo uřezaly jedinou větev. Ale šikovný český kutil si také poradí.

Voda na zahradě

Ozdobou každé zahrádky jsou různá jezírka a potůčky, které lze dotvořit i můstky. Vzduch osvěží také okrasné fontánky. Náročnější stavbou je bazén.

 

Chcete-li si dopřát koupání v přírodní vodě bez chloru a dalších chemikálií, je tady řešení: bio bazén, který místo chemie čistí vodu systémem nádrží osázených speciálními rostlinami, kde se voda bioprocesem pročistí a čistá se odčerpává zpět do bazénu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies