Moderní zahrada v holandském stylu

Nechte se inspirovat krásou dálného Holandska a vytvořte si jej přímo na své zahradě. Dnes vám poradíme, jak si vytvořit moderní zahradu v holandském stylu.

Tulipány

Tvarování záhonů

Pro Holandsko jsou typické tvarované záhony. Nechte se inspirovat jejich kouzlem a vytvořte si záhon ve tvaru motýla, boty, květiny, asymetrických či symetrických obrazců. Snažte se, aby rostliny, které v takzvaných „ornamentových“ záhonech použijete, měli svůj určitý řád.

To znamená, že by vyšší rostliny měli být umístěny uprostřed záhonu, postupně se poté snažte rostliny odstupňovat směrem "dolů"(na okraji záhonu by tedy měli být vámi zvolené rostliny s nejnižším vzrůstem). Výběr vhodných rostlin je zcela na vás, berte ohled na jejich pěstební nároky a také dobu květu. Jedině tak docílíte krásného ornamentálního záhonu kvetoucího od jara až do podzimu.

Živé ploty v moderní zahradě

V holandském stylu můžeme také často vidět až umělecky tvarované živé ploty, které jsou zejména vytvořeny ze zimostrázu (buxus sempervirens). Pokud máte na zahradě dostatek místa, můžete živými ploty olemovat celý pozemek a nebo si na zahradě vytvořit menší labyrint. Druhá možnost je určena zejména pro ty, kteří mají dostatek času na pravidelnou údržbu – tedy stříhání. U živých plotů je v holandském stylu kladen důraz na dokonalost.

Nezapomeňte na tulipány

Pro Holandsko jsou typické nejenom dřeváky, ale také jejich pověstné tulipány. Na ty byste ve své zahrádce v moderním holandském stylu neměli rozhodně zapomenout. Vybrat si můžete z opravdu velké škály nejen barev, ale také velikostí či tvarů květů. O pěstování tulipánů se dozvíte ve článku zde.

Vhodný nábytek? Klasika v dřevěném stylu

Holanďané dávají přednost přírodním materiálům. Nejvhodnější je proto kvalitní dřevěné zahradní posezení doplněné o jednoduché dřevěné, bambusové či ratanové doplňky. Do zahrádky můžete pro zpestření umístit k rybníčku nebo jezírku menší větrný mlýn, který bude připomínat dálné holandské kraje. Venkovní pohodlí si můžete navíc zpestřit typickou holandskou obuví, tedy dřeváky a konzumací nejznámějšího holandského sýra – Goudy.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies