Moderní zahrada v anglickém stylu

Zahrady a parky v anglickém stylu si u zahrádkářů a zahradních designérů stále udržují svou oblibu. Jaká je jejich historie a jak docílit „anglického“ vzhledu i na naší zahrádce?
Zahrada se zahradním nábytkem

Historie anglických parků

Zásadní přelom v kompoziční skladbě zahrad nastal v Anglii kolem poloviny 18. století. V odlišných klimatických poměrech, charakterizovaných častými mlhami, se nemohla dobře uplatnit perspektiva a prostorový účinek francouzských zahrad.

 

Další příčinou zvýšené obliby tohoto typu zahrad bylo stále stoupající zaujetí pro přírodní vědy a s tím související větší obliba v kvetoucích stromech a keřích do té doby opomíjených. Modelem pro zahradní parky v Anglii se během 18. století stala příroda. Byla to však příroda idealizovaná a romanticky vnímaná.

William Kent a Humprey Repton

Prvním realizátorem tohoto zahradního stylu byl William Kent, následovaný Humpreyem Reptonem. Snažili se oprostit okolí domu od středověkých vlivů a zahrádek pro potěšení a přivést louku přímo k budovám. Kolem se rozkládala idealizovaná zalesněná krajina, voda a sochy ve hře světla a stínu. Skrytý příkop, tzv. ha-ha, nazvaný podle údivu návštěvníků usedlosti, kteří se na koni hnali parkem a znenadání se před nimi objevil příkop, zabraňoval zvěři a skotu příliš těsně se přiblížit k pozemku vlastníka.

 

Scenérii doplňovaly skupiny většinou původních stromů, seskupených tak, aby se kryly hranice pozemků, a přehrazené řeky tvořící umělá jezírka. Na usedlost bezprostředně navazoval tzv. bowling green, dokonale udržovaný trávník pro pořádání pikniků a pro umožnění nerušených výhledů do vlastní krajiny. Pro navození dokonalé pastevecké atmosféry byla do zahrady vypuštěna stohlavá stáda ovcí, která jsou typická pro anglickou krajinu. Kvůli dokonalému vyznění celého parku bylo nezřídka nutné přestěhovat celé vesnice, které by narušovaly autorův koncept.

Anglický styl v České republice

U nás jsou v tomto stylu komponovány Krásný Dvůr, Veltrusy, Konopiště, Telč, Sychrov, Stromovka v Praze, podzámecký park v Kroměříži, park v Průhonicích nebo dolní část lednického parku.

Moderní variace anglické zahrady

Zatoužíte-li po zahradě v anglickém stylu, neměli byste zapomínat na následující zásady:

  • Zahradní stavby: fantazii se meze nekladou. Zahradu ozvláštní stavby v orientálním stylu nebo romantické altánky.
  • Voda: může mít podobu přírodních toků nebo umělých tůněk a jezírek.
  • Kombinace: anglická zahrada je typická svou kombinací květinové a užitné, tj. zeleninové části. Mezi květiny můžete vysadit zeleninu i bylinky. Hranice pozemku by měly tvořit živé ploty nebo hradby stromů. Prvek živelnosti dodají pnoucí rostliny. Výsadba by neměla být pravidelná, nechme rostliny jako by „překypovat“ přes okraje záhonů.

Další rady z rubriky Moderní zahrada:

Zahradní jezírka – jak na ně
Bazény – v čem se koupat
Pergola chrání proti slunci
Houpací sítě a křesla
Kameny v zahradě
Zahradní vřesoviště
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies