Moderní zahrada pro děti

Zahrada je ideální místo, kde se děti mohou vyřádit. K tomu ale potřebují vhodné zázemí. Představíme vám pár tipů a nápadů, které děti určitě nadchnou a rodiče inspirují.

Dítě s melounem na trávníku

Pískoviště

Postačí malé plastové, které se dá používat i jako bazének. Jeho výhodou je, že se snadno čistí, lehce se přenáší a dá se použít i na terase nebo větším balkóně. Někdy bývá součástí prodávaných pískovišť ochranná stříška, která chrání před sluncem.

Vyrobíte-li si pískoviště sami, myslete i na kryt, který jej ochrání před zvířaty nebo padajícím listím. Nikdy ho však neuzavírejte vodotěsně, mohlo by dojít ke vzniku plísní.

Pohádkový domeček

Představuje zábavu pro děti všech věkových kategorií. Na trhu jsou modely, kde každá stěna domečku představuje konkrétní téma - sportovní (třeba branku a koš nebo minilezeckou stěnu) a hrací (benzinovou stanici, pokladnu, školní tabuli...). Starší děti ocení skrýš ukrytou v korunách stromů.

V létě postačí dětský stan nebo „pravé" indiánské tee-pee.

Hry do zahrady

Nejen dětem udělá radost zmenšenina fotbalového hřiště nebo tenisový kurt. Nemáme-li tolik místa, postačí i závěsný nebo volně stojící koš na basketbal. Děti si s chutí zahrají i kriket, kuželky nebo pétanque. Pobavíte se hrou s obřími šachy, zahradní verzí hry Člověče nezlob se nebo minigolfem. Hlavně holčičkám udělá radost místo na skákání panáka.

Rozvoj motoriky

Důležitým vybavením zahrady pro děti jsou houpačky (stačí jednoduchá sedačka, nebo dokonce pneumatika zavěšená na laně na silné větvi), pružinová houpadla (počítejte však s investicí 6 až 7 tisíc Kč), skluzavky, provazové žebříky, trampolíny a různé prolézačky. Na trhu jsou také lezecké stěny, které zaujmou i větší děti. Všem pak udělá radost houpací sít, ve které se dá krásně polenošit.

Lze investovat do variabilní herní konstrukce, která má tu výhodu, že se k ní dají připevnit další přídavné prvky - další houpačka, skluzavka, hrazda, lezecká nebo šplhací stěna, popřípadě basketbalový koš.

Bezpečnost především

Ať už dětem na zahradu pořídíme jakoukoli atrakci, měli bychom respektovat následující bezpečnostní pravidla:

  • Ideální je umístit atrakci tak, abychom na ni viděli zdomu
  • Pod všechny atrakce volíme měkký povrch (např. borovou kůru)
  • Vzdálenost mezi zemí a sedátkem houpačky má být aspoň 35 cm
  • Vyvarujeme se otvorů širokých 11 až 23 cm - hrozí vklínění hlavy
  • Pro dětské prsty jsou nebezpečné otvory široké 0,8 až 2,5 cm
  • Konstrukce houpaček je nutné zakotvit do země
  • Bezpečnost konstrukce a nezávadnost materiálu by měl potvrzovat certifikát, který si vyžádejte u prodejce.

Dětské hřiště = rodinná zábava

Dětské hřiště na zahradě není pouze dětskou záležitostí, jak by se mohlo zdát podle názvu. Při společných hrách se zabaví i dospělí. Není výjimkou, že si rodiny ke svým domům pořizují malá hřiště na zakázku. Mnohdy jsou to prarodiče, kteří si nechávají vyrobit dětský koutek pro hejno svých vnoučat a dopřejí tak radost nejen jim, ale i sobě.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies