Moderní zahrada – moderní světla v zahradě

Osvětlení je dalším velmi důležitým prvkem, který může dodat zahradě ten správný šmrnc. Nepodceňujte však jeho výběr, protože není světlo, jako světlo. Jaké jsou trendy v oblasti zahradního osvětlení?

Moderní zahradní světlo

Moderní nerezové zahradní osvětlení na solární energii

První novodobou možností, jak efektivně osvětlit vaši zahradu je moderní nerezové zahradní osvětlení na solární energii. Toto světlo se nabíjí slunečním světlem a svítí po setmění. Jednoduše se zapíchne do země a je to.

 

Nejen, že budete o krok blíž k přírodě, budete se kochat krásou noční osvětlené zahrady, ale také ušetříte za elektřinu. Nevýhodou je nefunkčnost osvětlení při zamračených dnech a omezená životnost baterií.

 

Tyto světla lze zakoupit ve velké škále tvarů a barevných provedení (viz obrázky u tohoto článku).

 

Dekorativní zahradní osvětlení

Dekorativní osvětlení slouží ke zvýraznění zajímavých záhonů rostlin, stromových soliter, kamenných zdí, vodních ploch, drobných staveb nebo dalších uměleckých prvků.

 

Dekorativní osvětlení používá především svítidla, která umožňují směrové nastavení tak, aby bylo možno reagovat na změny rostlin či jiných zahradních objektů v průběhu roku (změny barvy nebo velikosti rostlin apod.).

 

Jako světelné zdroje se používají především halogenové žárovky, které poskytují přirozené podání barev.

Barevné zahradní osvětlení v moderní zahradě

Další možností, jak efektivně a moderně osvětlit vaši zahradu je použití barevných LED lamp na solární energii. Lze je zakoupit v různým barvách a také tvarech (různé druhy květů, zvonky apod.).

 

Toto osvětlení může mít v sobě ukryté až několik tónů barev v jednom, které se postupně během určitého časového intervalu mění. Tyto lampy bývají odolné vůči povětrnostním vlivům, lze je použít od jara až do podzimu, na zimu je lepší je schovat.

Jak vybírat zahradní osvětlení?

Při výběru zahradního osvětlení nezapomeňte na bezpečnost! Jedním z velmi důležitých faktorů při osvětlování zahrad je bezpečnost danného osvětlení. Svítidla musí být chráněna proti vniknutí vody, to se označuje značkou IP s uvedením příslušného dvojčíslí (druhá číslice označuje ochranu proti vodě).

 

Čím vyšší je tato číslice, tím vyšší je i ochrana proti vniknutí vody. Nejnižší krytí uosvětlení je IP23. Svítidla do země by měla mít krytí nejméně IP67. Do vody se smějí dávat jen svítidla napájená napětím 12 V s krytím nejméně IP68. Instalace by měl vždy provádět odborník.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies