Moderní skleněné dekorace ve vaší zahradě

Každý zahrádkář chce mít svou zahradu co nejkrásnější. Proto neváhá investovat také do zahradních dekorací. I když se při výběru a umístění dekorací řídíme osobním vkusem, platí několik zásad, které je vhodné respektovat.
Sklo, dekorace

Výběr zahradní dekorace

Zahradní dekorace by se měla vybírat obezřetně, neboť její špatné umístění může zničit atmosféru celé zahrady. Na trhu je spousta předmětů nejen ze skla, ale i kovu, betonu, terakoty, dřeva. U skleněných dekorací, které jsou křehčí než ostatní uvedené materiály, bychom měli brát v úvahu i bezpečnost. Pokud je budeme instalovat do zahrady s malými dětmi, skleněné předměty umístíme v dostatečné výšce. Vybírat lze z různých svítidel, skleněných zvonkoher, zapichovacích ozdob a svícnů, světelných řetězů, dekorativních teploměrů apod.

Zahradní akcenty

Od vchodu, oken, balkonu a terasy vedou osy pohledů do různých směrů. V každé zahradě existuje alespoň jeden, většinou i několik koncových bodů, kde by mělo být umístěno něco přitažlivého pro oko - nějaké, ať už přirozené nebo umělé „lákadlo“. To vždy vyžaduje vhodné pozadí, aby vyniklo, vhodná je světlá stěna nebo tmavý živý plot. Zahradní dekorace by měla respektovat velikost zahrady - tzn. v malé zahradě by neměla být příliš masivní a naopak, větší zahrada snese i rozměrnější dekoraci.

Hra s barvami

Nejen barva květů a listí dělá atmosféru zahrady, velkou měrou k ní přispívají i dekorace. Mějme na paměti, že studené, hlavně modré tóny prostor opticky rozšiřují, proto je dobré je použít v pozadí. Teplé barvy v pozadí prostor naopak opticky přibližují. Na malé ploše by nikdy nemělo být použito více než tří barev, chybu neuděláme, když zvolíme jen dvě a vzájemně je propojíme neutrálními barvami, jako jsou zelená, šedá a bílá.

Účelné a krásné - světlo v zahradě

Vhodným osvětlením získá zahrada zcela jinou dimenzi. Nasvícení dodává zahradě kouzlo a opticky ji zvětšuje. Barva, tvar a struktura osvícených rostlin výrazněji vystoupí. Světlo kopíruje i obrysy altánů, záhonů a zvýrazní jejich linie. Tip: světelné koule umístěné v jezírku mezi lekníny nabídnou večer úchvatnou podívanou. Elektrické osvětlení usnadní zahradní elektrické zásuvky, které seženeme ve specializovaných obchodech. Ale ne vždy musíme sáhnout po elektrickém osvětlení. Nostalgickou náladu starých zašlých časů vykouzlí petrolejové lampy nebo pochodně, které jsou k dostání v obchodech s potřebami pro kempování. Na trhu jsou i solární svítidla všech velikostí a tvarů a koupit se dají i olejové lampy.

Při výběru vhodného osvětlení bychom měli respektovat několik zásad:

  1. Instalaci elektrických svítidel by měl vždy provádět elektrikář.
  2. Cesty nasvítíme tak, aby byly přehledné. Nejvhodnější jsou nízké lampy ve výši nohou.
  3. Schody osvětlíme z boku, aby se daly včas rozeznat a nevrhaly stín na nášlapnou plochu.
  4. Lepší než barevná světla jsou různé tóny bílé, protože barvy rostlin jsou dostatečně kontrastní.
  5. Při zakládání nové zahrady myslete už dopředu na rozvod elektrických kabelů.
  6. Odstupňováním světelných zdrojů v hloubce zahrady dosáhneme prostorového působení.

Čtěte více o zahradních i bytových dekoracích:

Moderní dům a zahrada – nezapomeňte na vhodné osvětlení
Stylové dřevěné dekorace pro moderní zahradu
Dekorace z dýní
Svítící květináče jako dekorace
Zrcadla v bytě jako dekorace
Svíčky – domácí výroba
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies