Množení pokojových rostlin listem

V dnešním článku si povíme, jak množit pokojové rostliny listem. Také Vás seznámíme s pojmy stonkový řízek, listový řízek a nebo hřížení.

Africká fialka

Množení pokojových rostlin stonkovými řízky

Africká kopřiva, netýkavka, jasmín, kolopejka, maranta, myrta, voskovka, žumen, kolumnea, tlustice, mračňák, begonie, mučenka, pepřinec, zakrslá růže, gloxinie, soleirolia a svicník se množí stonkovými řízky. Z rostliny odebereme vrchol (těsně nad pupenem, v paždí listu, spodní částí - pozor pouze některé pokojové rostliny) se 3 až 4 listy. Spodní části rostliny můžeme množit scindapsus, fuchsii, dracénu (lépe zakořeňuje ve vodě),  břečťan,  fíkus benjamínek,  filodendron,  monsteru,  buganvileu, difenbachii, kroton a také juku. Řez by měl být čistý a kolmý. Spodní listy odstraníme a zapíchneme kolmo cca 3 - 5 centimetrů hluboko do substrátu (v zahradnictvích lze zakoupit speciální substrát pro množení pokojových rostlin).

Množení pokojových rostlin listovými řízky

Africká fialka, gloxinie, ficusy, begónie, tlustice, sansiviera, pachyphytum a mnoho sukulentů se nejlépe rozmnožuje listovými řízky. Středně velký a zdravý list uřízneme těsně u stonku rostliny a zapíchneme jej kolmo (cca v úhlu 45°) do pěstebního substrátu. Listy můžeme částečně zakrátit a nebo je mírně srolovat do ruličky a zajistit nití. U tohoto způsobu množení jsou důležité vyšší pěstební teploty (cca 25°C) a dostatečná vlhkost vzduchu, vhodný je proto malý skleník.

Tip:

Rostliny, ze kterých vytéká latex (mléko), nejprve na chvíli ponořte do vlažné vody, poté teprve zasadíme. Zakořeňování můžeme podpořit  hormonálním stimulátorem, kterým se řezné plochy řízků ošetří.

Množení pokojových rostlin hřížením

Hřížením můžeme rozmnožovat většinu pnoucích a poléhavých pokojových rostlin (břečťan, philodendron, epipremnum a další). Dostatečně dlouhý výhon rostliny zatížíme zeminou a počkáme, až pustí kořeny. Poté můžeme rostliny od sebe jednoduše oddělit a rozesadit.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies