Množení muškátů

Muškáty lze množit dvěma základními způsoby – buď výsevem semen a nebo řízkováním. Vhodnějším způsobem je řízkování, které je jednodušší a hravě jej zvládne i úplný začátečník. Navíc není tak časově náročné, jako výsev semen a nebo následná péče o ně.

Pelargonie

Množení muškátů semeny

Termín výsevu, pěstební substrát

Semena muškátů vyséváme do plochých květináčů v březnu až dubnu. Vhodným pěstebním substrátem je směs zeminy, kompostu a písku v poměru 2:1:1/2. V každém větším zahradnictví je k dostání také speciální pěstební substrát určený pro výsevy.

Způsob výsevu

Semena muškátů sejeme plošně. Mírně je přihrneme zeminou a umístíme v teplém skleníku nebo na okně. Nenecháme je vyschnout, pravidelně jej rosíme. Čerstvý výsev je vhodné přikrýt tenkým sklem. Pravidelné větrání zabrání padání klíčních rostlin, rostliny budou navíc odolnější. Pěstební teplota by se měla pohybovat okolo 21 až 25°C. Nižší pěstební teplota způsobí, že sazenice budou růst pomaleji a nebudou se vytahovat do výšky.

Přepichování

Jakmile se objeví první klíčící rostlinky, odstraníme sklo. Když mají rostliny první pravé lístky, je na řadě přepichování - tzn. rostliny vyjmeme ze stávající nádoby a přesadíme do truhlíku (2 až 3 centimetry od sebe každou rostlinku, přepichujeme do trojsponu). Lze použít stejný substrát, který jsme použili pro výsev semen.

Následná péče

Po 2 až 3 týdnech je potřeba rostliny přesadit do květináčů o průměru 10 centimetrů. Při přesazování obohatíme pěstební substrát o kompost. Přesazené rostliny umístíme na teplé a slunné místo. Ideální teplota by se měla pohybovat okolo 21 až 25°C. Rostliny umístíme na venkovní stanoviště až po 15. květnu.

Množení muškátů řízkováním

Termín řízkování, pěstební substrát

Muškáty lze rozmnožovat kdykoliv, ideálním obdobím je jaro nebo podzim. Vhodným pěstebním substrátem je směs zeminy, kompostu a písku v poměru 2:1:1/2. Pro množení muškátů lze použít také speciální substrát pro množené rostliny, který lze zakoupit v každém větším zahradnictví.

Výběr matečné rostliny

Základem úspěchu u řízkování, je výběr matečné rostliny (to je rostlina, ze které budeme řízky odebírat). Ta by měla být zdravá, silná, měla by bohatě kvést, celkový vzhled i květenství mít bez vady a v požadované barvě květů.

Jak řízkovat

Z matečné rostliny uřízneme (můžeme i ulomit) řízek dlouhý okolo 10 až 12 centimetrů (řezná rána nemusí být přesná, také na spodní části nového řízku mohou zůstat listy - někteří zahradníci je tam doporučují ponechat, protože řízky pak snadněji zakoření). Takto připravený řízek namočíme do stimulátoru a „zapíchneme" do připraveného květináče, misek nebo truhlíků, případně do speciálních množárenských záhonů ve skleníku. Čerstvě nasazené řízky je vhodné přikrýt sklem a umístit na slunné místo. Pěstební teplota by se měla pohybovat okolo 25°C. Rostliny umístíme na venkovní stanoviště až po 15. květnu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.3 Počet: 12 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies