Minulost a současnost vánočních ozdob

Dědíme je z generace na generaci, oprašujeme, ukládáme do speciálních krabic, nebo naopak každý rok pořizujeme jiné. Řeč je o vánočních ozdobách, které se liší materiálem, tvarem i barvou, ale jedno mají společné, Vánoce bez nich si už neumíme představit.

Vánoční stromeček

Základem je stromeček

Samozřejmě, že bez vánočního stromku by nebyly ani ozdoby. Vánoční stromek není tak novodobou záležitostí, jak se zdá. První vánoční strom v Čechách je doložen roku 1812 v rodině ředitele Stavovského divadla Jana Karla Leibicha. Byl ozdoben ovocem a na větvích byly přilepeny svíčky. Návštěvy, zejména dámy, byly okouzleny a další roky se tradice vánočního stromku začala pomalu šířit po vlastech českých.

První vánoční ozdoby

Zpočátku se stromky zdobily tím, co bylo po ruce – svíčkami, ořechy nebo jen jejich skořápkami, jablky, medovým cukrovím nebo sušenými švestkami. Později se ozdoby vyráběly z brambor a pozlacovaly se nebo se v mouce obalovaly ořechy a šišky.

 

Ozdoby se k větvím připevňovaly červenými mašlemi. V polovině 19. století začala móda papírových, látkových a vatových ozdob, v 70. letech 19. století se objevilo sklo a na přelomu století se ozdoby vyráběly z kovu, vosku, papíru, vaty, dřevěných hoblin, šišek apod.

 

Z této doby např. pocházely různobarevné duté skleněné korálky, které se navlékaly na drátky, z nichž se pak tvarovaly různé stylizované předměty. 20. století přineslo prskavky, elektrické žárovky /ty první se objevily v USA už v roce 1880/ a předchůdce dnešních kolekcí – čokoládové bonbóny zabalené ve staniolu.

Skleněné foukané ozdoby

Tuto tradici založili v 19. století němečtí a čeští skláři, a to zejména v Podkrkonoší. Ozdoby se vyráběly podomácku, zpravidla jako doplňkový sortiment k hlavní výrobě – skleničkám nebo bižuterii. Základem je trubice z tenkostěnného skla, která se nad plamenem nahřeje a vyfoukne do tvaru kulaté baňky. Ty se pak ručně zdobí a malují.

Současný trend

Nedá se přesně říci, jaká je letošní móda vánočních ozdob, protože co země, to jiný vkus. Platí, že Evropané jsou pokud jde o ozdoby konzervativnější, naopak Američané se nebojí sáhnout po extravagantních tvarech. V Americe je také běžné, že po svátcích se stromek i s ozdobami prostě vyhodí.

 

Šetrnější Češi opatrují ozdoby i několik let. Luxusně vypadá vánoční stromek sladěný do jedné barvy – červené, fialové, bronzové… V letošním roce má být hitem retro styl – 60.-70. léta a fialová v kombinaci se stříbrnou, na odbyt jde taky smetanová a medová. Je také lepší nazdobit stromek v jednom stylu, např. pouze ozdobami z přírodních materiálů, a nemíchat skleněné a třeba slaměné ozdoby dohromady.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies