Mini zahrádka na balkóně

Rádi byste měli svou vlastní zahrádku, ale bohužel žádnou nemáte a navíc bydlíte v panelovém domě? To nemusí být žádný problém...Co říkáte na nápad, vybudovat si minizahrádku na svém balkóně? Poradíme vám, jak na to...
Zelenina

Mini zahrádka na balkóně - jak na to?

Rádi byste měli svou vlastní zahrádku, ale bohužel žádnou nemáte a navíc bydlíte v panelovém domě? To nemusí být žádný problém...Co říkáte na nápad, vybudovat si minizahrádku na svém balkóně?

Pěstování mini zeleniny na balkóně

Klasické keříky rajčat a paprik již zkoušel pěstovat mnohý z nás, ale takové mini rajčátka, mini papriky, mini ovoce a různé bylinky nám udělají parádu a ještě máme z nich i užitek.

Rostliny pro mini zahrádku - pnoucí jahody do truhlíku (Fragaria)

Jahody můžeme sbírat celé léto přímo na balkóně, nehrozí zlikvidování úrody slimáky a ještě máme velmi působivou dekoraci. To je výhoda těchto jahod, které se pěstují na sluníčku, ale i v polostínu, tvoří závěs a stále plodí. Sklízíme od června až do října.

 

Pokud jim dopřejeme pravidelnou zálivku a jahodové hnojení, tak určitě budeme spokojeni. Dají se s úspěchem vysadit i do závěsných truhlíků.

Mini borůvky (Vaccinium)

Je to mini keřík , který dorůstá do výšky asi 40 – 50 centimetrů, má kompaktní vzrůst a vyžaduje málo prostoru. Borůvky se dají s úspěchem pěstovat i ve větším květináči na terase nebo balkóně. Borůvky jsou bohaté na vitamíny a úroda je poměrně veliká. Vyžadují sluníčko, ale snáší i polostín, mají rády pravidelnou zálivku.

Lilek (Solanum muricatum „ Pepino“)

Je to exotická rostlina, která má krásně modré květy a šťavnaté plody, které chutnají jako medový meloun. Je samoopylující. Velice zajímavě vypadá v závěsném květináči, snáší slunečnou polohu, ale i polostín a vyžaduje pravidelnou zálivku.

Citrónovník (Citrus limon „ Tipico Toscano“)

Je to odrůda, která se využívá jako ozdobná rostlina, která má nádherně vonící květy. Dorůstá výšky asi 90 centimetrů a má ráda teplé, světlé a slunečné stanoviště. Pěstuje se ve větších květináčích a jistě ozdobí svou vizáží i právě vaši mini zahrádku.

Mini ovocné stromky

S úspěchem také můžete pěstovat na zakrslých ovocných stromečcích, které dosahují výšky asi 1 až 1,5 metrů, například meruňky (Prunus armeniaca) nebo broskve (Prunus persica). Dají se zasadit do většího květináče. Vyžadují teplá a chráněná stanoviště. Jejich květy nádherně voní a plody těchto stromečků mají obvyklou velikost.

Balkónová rajčátka a jejich pěstování

Balkónová rajčátka, jejich sazeničky nebo semínka jsou dnes již běžně dostupnou záležitostí. V truhlíku dosahují výšky maximálně 30-ti centimetrů , nepotřebují oporu a i v době bohatého kvetení nebo již zralých plodů vypadají velmi dekorativně. Plody mají velice dobrou chuť a úroda je velmi bohatá. Vyžadují slunné stanoviště, pravidelnou zálivku a hnojení.

Další zajímavé články z rubriky moderní zahrada

Moderní zahrada - trvalkové ornamentální záhony

Moderní zahrada - moderní zahradní pergoly a altány

Moderní zahrada - zahradní ploty

Zahradní grily - jaký si vybrat?

Dětské pískoviště v moderní zahradě

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies