Mexický naháč - Xolo

Toto starodávné psí plemeno bylo vnímáno jako vtělení boha Xolotla (odtud i jeho původní jméno Xoloitzcuintle, zkráceně Xolo), který doprovázel duše zemřelých do podsvětí. V současné době je to oblíbený domácí mazlíček pro rodiny s dětmi, který se vyznačuje živou, inteligentní, odvážnou a živou povahou.

Mexický naháč

Všeobecně o tomto psím plemenu

Existují dvě základní teorie, zabývající se původem mexického naháče. První tvrdí, že se jedná o potomka čínského chocholatého psa a pochází z Číny. Druhá říká, že mexický naháč je potomek peruánského naháče a pochází již přímo z Mexika. Tak či tak, jedná se o velmi starodávné plemeno. Již staří Aztékové jej používali k nejrůznějším rituálům a pokládali jej za dar od Boha Xolotla (odtud i jeho původní jméno Xoloitzcuintle). Jeho údělem bylo pomáhat převádět duše na druhý břeh. Věřili také, že naháčovo teplé tělo dokáže léčit nemoci svého pána. Tomuto psímu plemenu se říká několika názvy: Mexický naháč, Mexičan Hairless, Xoloitzcuintle, Xolo, Chien nu Mexican.

Mexický naháč - povaha

Mexický naháč je smělé, odvážné, inteligentní, přizpůsobivé a živé plemeno. Svého pána a jeho rodinu nadevše miluje. Má rád malé děti, dobře se snese i s ostatními domácími zvířaty.  Je nedůvěřivý vůči cizím lidem. Zajímavé je, že toto plemeno neumí štěkat.

Základní charakteristika plemene dle standartu FCI

Výška:

Rozeznáváme tři druhy mexického naháče:

  • standartní velikost: 45-55 centimetrů
  • střední velikost: 35-45 centimetrů
  • miniaturní velikost: 25-35 centimetrů

Váha:

Váha se pohybuje v rozmezí od 13,5 do 16 kilogramů.

Srst:

Existují dvě variety tohoto plemene: xolo - hairless a coated. Hlavním znakem mexického naháče (xolo - hairless ) je to, že nemá srst. Jeho tělo je zcela holé, pouze na hlavě a na špičce ocasu má chomáček chlupů. Na hlavě jsou chlupy krátké a hrubší a na ocase delší a jemné. Má na dotek hladkou kůži, jemnou, měkkou a velice teplou (okolo 40°C). Zbarvení se objevuje různé, například černé, černošedé, béžové, bronzové a další. Kůže osrstěné variety je hladká a zcela pokrytá srstí.

Tělesné proporce dle standartu FCI

Tělo:

Tělo je harmonicky vyvážené, se širokým, prostorným hrudníkem, dlouhými končetinami a ocasem.

Hlava:

Hlava je vzhledem k „vlčímu" typu poměrně široká a silná, klínovitého tvaru. Při pohledu shora je široká a elegantní.

Krk:

Krk je držen vysoko, je pružný, poměrně dlouhý. U krku je štíhlý, směrem k tělu se postupně rozšiřuje.

Uši:

Uši jsou velké, výrazné a elegantní, měřící až 10 centimetrů. Mají jemnou, delikátní strukturu. Jsou uloženy více ke straně a při vzrušení jsou vztyčené.

Oči:

Oči jsou střední velikosti, mandlovitě tvarované, nejsou zapadlé ani vystouplé. Barva může být od žluté až po černou, tmavším očím se dává přednost. Obě oči musí mít stejnou barvu. Výraz má být inteligentní, živý a veselý, má vyjadřovat ušlechtilost a věrnost.

Ocas:

Ocas je dlouhý, jemný, sahající k hleznům. Ke konci se zužuje, nesen je vesele, ale nikoliv přes hřbet. Může být mírně osrstěn.

Péče o srst

U tohoto plemene není potřeba pečovat o srst, ale o kůži. Je potřeba ji denně chránit před sluncem, mrazem a také  proti vysychání. Pravidelně by se měly kontrolovat uši a čistit zvukovody.

Výchova štěněte

Výchova štěněte musí být důsledná, měla by začít již od ranného věku štěněte. Výchova musí být také založená na vzájemném respektu. Mexický naháč se dožívá průměrného věku 13 - 15 let, ale i déle.

Čínský chocholatý pes - Čínský naháč

Psí plemena - plemena vhodné pro alergiky

Kočičí plemena vhodná pro alergiky

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies