Metoda řezu o jednu třetinu a zmlazovací řez keřů

Řez stromů a keřů slouží k omezení růstu, k úpravě tvaru, k vylepšení kvality květů a plodů, k odstranění poškozeného, nemocného a odumřelého dřeva. Nebojte se řezu, keře většinou snesou i dost nešetrné zacházení.
Buxus

Metoda řezu o jednu třetinu a zmlazovací řez keřů

K čemu vlastně slouží řez? Řez slouží k omezení růstu, k úpravě tvaru, k vylepšení kvality květů a plodů, k odstranění poškozeného, nemocného a odumřelého dřeva. Řez vzrostlých stromů je práce pro odborníka, který je schopen vykonat všechny nutné řezy kvalifikovaně a bezpečně. Řez keřů a stromků je však v možnostech většiny zahrádkářů – laiků.

Metoda řezu o jednu třetinu

Tento způsob řezu je vhodný pro velké množství keřů. Neměli byste tímto způsobem způsobit žádné trvalé poškození, ani když ho použijete u jiného typu keře, protože na rostlině vždy zůstanou nějaké kvetoucí výhony. Na některé z keřů lze použít i plotové nůžky.
Nejdůležitější zásadou řezu o jednu třetinu, je vyřezat každý rok staré větve, takže nové výhony nahradí staré a keř zůstane kompaktní a bujně poroste. S tímto druhem řezu nezačínejte příliš brzy, pusťte se do něj nejméně tři roky po vysazení keře. Pak již řežte každoročně a odstraňte vždy nejstarší třetinu keře, a to ty větve, které jsou nejsilnější a nejtmavší. Metoda jedné třetiny se může použít u keřů, které byli zanedbané a jsou beztvaré a vyholené. S metodou řezu o jednu třetinu výrazně vylepšíte stav těchto dřevin.

Zmlazovací řez keřů

Zmlazovaní opadavých keřů začněte vyřezáním třetiny nejstarších větví. S touto prací začněte nejlépe v prosinci , kdy jsou keře v období vegetačního klidu. V následujícím roce pak vynecháte obvyklý jarní i letní řez, v roce příštím a v letech následujících se však k řezu po odkvetení znovu vraťte. Tímto způsobem se mohou podstatně vylepšit i nevzhledné , vytáhlé pnoucí rostliny, v tomto případě však řezejte poprvé v únoru.

Zmlazovaní starých stálozelených keřů

Se zmlazováním starých stálozelených keřů, například pěnišníků (azalek), by se mělo začít hned po odkvetení. V prvním roce nejdříve vyřezejte třetinu nejstarších větví. Může se jednat jen o jednu či dvě větve. V příštích dvou letech vyroste řada nových výhonků, které nahradí staré. Ve třetím roce odstraňte další třetinu starých větví a v roce pátém pak celé proces dokončete vyřezáním poslední třetiny. Tímto způsobem se rostlina zmladí a přitom během celého pětiletého procesu pokvete.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies