Měsíční jahody

Měsíční jahody (Fragaria vesca) jsou velmi oblíbené ovoce, které na svých zahrádkách často pěstujeme. Pěstování měsíčních jahod není náročné. Návod na pěstování měsíčních jahod naleznete zde.
Měsíční jhody

Měsíční jahody

Měsíční jahody jsou velmi oblíbené ovoce, které na svých zahrádkách pěstujeme. Pěstování měsíčních jahod není náročné. Návod na pěstování měsíčních jahod naleznete zde.

Výsev

Semena vyséváme v únoru do truhlíků, a nechejte klíčit při teplotě 18 – 24°C. Rostliny přepichujeme ve fázi dvou pravých listů.

Výsadba

Měsíční jahody vysazujeme na záhon v prvních červnových dnech. Zelené sazenice ošetřujeme před výsadbou proti fytoftorové hnilobě kořenů. Sazenice máčíme až po kořenový krček 20 minut v 0,25 % roztoku přípravku Aliette WP 80. Správně zasazená sazenice nesmí mít srdíčko pod zemí, tedy zasypané půdou, ale ani příliš vytažené nad povrch, aby vyčníval kořenový krček.

Spon výsadby

Spon výsadby při pěstování měsíčních jahod by měl být 15 x 15 centimetrů.

Důležitá zásada

Měsíční jahody nevysazujeme na záhony, kde se v předešlém roce pěstovaly jahody, protože dochází k únavě půdy i koncentraci chorob a škůdců. Optimální časová prodleva by měla být 3 roky.

Množení

Měsíční jahody množíme semenem. Semeno vysévejte do květináčů a nechte klíčit při teplotě 18-24°C.

Zálivka

Měsíční jahody vyžadují stále vlhký substrát, ne však přemokřený.

Hnojení

Přihnojovat musíme velmi opatrně, aby se hnojivo nedostalo na rostlinu, protože by mohlo dojít k popálení listů. Hnojivo můžeme také zapracovat do půdy mělkou okopávkou. K přihnojování se nejčastěji používá ledek vápenatý.

Choroby a škůdci měsíčních jahod

Měsíční jahody netrpí téměř žádnými chorobami.

Odrůdy měsíčních jahod

  • RUJANA
  • DELICIOUS
  • BARON SOLEMACHER

Zajímavost

Frigo sadba jsou upravené chlazené sazenice, které mají větší kořenovou část a kořenový krček se srdéčkem, nemají listy, často ze sazenic již vyrůstají zárodky květů. Kořeny u Frigo sadby nesestřihujeme, jen volně rozložíme do jamky.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.7 Počet: 20 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies