Meruňky - jak si je vypěstovat?

Jsou původně ze střední a jihovýchodní Asie, přesněji z Číny. Od 17. století se začaly pěstovat i v Evropě. Meruňky jsou kulaté a mají krásnou oranžovou barvu. Uprostřed šťavnaté dužiny se skrývá pecka, ze které si můžete vypěstovat strom. Nejoblíbenější druhy k výsadbě jsou třeba Veecot, maďarská, Harcot, Leskora, velkopavlovická, Pinkcot a další.

Meruňky

 

Meruňky jsou zdraví prospěšné

 

Jsou bohaté na provitamin A (beta karoten), také obsahují vitamín B, C, železo, fosfor, křemík, draslík, vápník a hořčík. Je v nich obsažená kyselina listová a měď, proto se meruňky doporučují těhotným ženám. Meruňky jsou prospěšné i pro kuřáky, neboť mají pozitivní účinky na sliznici plic.

 

Meruňky posilují naši imunitu i nervový systém, díky nim se nám zlepší zrak a také pomáhají snížit hladinu cholesterolu v krvi. Podporují krvetvorbu, pomáhají léčit srdce, bojují proti únavě a vyřeší za vás i problém s nespavostí. Meruňky jsou prospěšné nejen uvnitř, ale pozitivně působí i na náš vzhled. Díky nim máme pevnější nehty, silnější vlasy a chrání i pokožku při opalování.

 

Pěstování

 

Meruňky jsou náročné na klimatické podmínky. Jsou teplomilné a většinou se pěstují v nižších polohách. Kolem meruňky nikdy nesázejte rajčata, oves ani brambory. Umístěte ji tam, kde je půda lehčí, propustná a nejlépe hlinito-písčitá. Vybírejte raději samosprašné druhy, jinak byste někde blízko museli mít opylovače, ideálně jiný druh meruňky, jež by kvetla současně s tou vaší.

 

Sázet byste je měli raději na podzim - v říjnu či listopadu. Jestli ale meruňkám nemůžete poskytnou dokonalé podmínky, raději je sázejte na jaře (duben). Meruňky totiž nemají rády, když je průměrná teplota za rok menší než 8,5 °C. Meruňky mohou i předčasně odumírat, když je umístíte do těžké zamokřené nebo studené půdy. Ještě předtím než je zasadíte, musíte zkrátit kořeny a odstranit všechny poškozené. Stromky pak už jen vyvážeme ke kůlům. Korunu stromu upravujte vždy 1x ročně a to na jaře. Zbavte se nadbytečných výhonů a ty co tam zůstanou, seřízněte na pouhých 3 - 5 pupenů.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 3 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies