Máte zdravý domov?

Zdravý domov je především čistý domov. Kromě prachu a plísní nás ale ohrožují ještě další nepřátelé – např. elektrosmog nebo biologický odpad. Čtěte, jak se všech záškodníků zdravé domácnosti zbavit.

Rodinný dům

Nedejte prachu šanci

Vysoká prašnost v bytě škodí vašemu zdraví a často způsobuje alergii. Úklidem se prachu zbavíte částečně a bohužel taky jen dočasně. Účinnější je zařídit interiér tak, aby bylo v domácnosti co nejméně textilií, ve kterých se prach usazuje nejvíce a maximum hladkých ploch, které se dají omývat. Koberce lze nahradit linoleem nebo plovoucími podlahami, záclony a závěsy žaluziemi, peřové lůžkoviny za polyamidové vlákno. Také v pružinových a latexových matracích se snadno usazují alergeny. Vhodnější je matrace pěnová. V pokojích často větrejte a udržujte vlhkost pod 50% (pomůže vám přístroj na regulaci vlhkosti).

Plísně mají rády vlhkost

Věděli jste, že domácí plísně mají rakovinotvorné účinky? Nejčastěji se vyskytují na potravinách jako jsou brambory a pečivo a nutno podotknout, že se nezničí ani varem. Plesnivá jídla proto nemilosrdně vyhazujte! Často větrejte, plísně totiž milují vlhkost. Potraviny uskladňujte v suchých uzavíratelných nádobách ze skla nebo umělé hmoty. Také potraviny, které jsou na sebe „nalepené“, snadněji podlehnou plísním, proto jim dopřejte dostatek místa. V lednici i ve spíži udržujte čistotu.

Elektrosmog

Každý elektrospotřebič šíří do ovzduší vlny, které jsou negativní pro naše zdraví - zvláště jsme-li mu vystavování nejen přes den, ale i v noci. Proto by v ložnici neměla být televize, počítač a podobné věci. Nemáte-li možnost přestěhování elektrospotřebičů jinam, odpojujte je alespoň na noc ze zásuvek. Elektrosmog může způsobit poruchy spánku, nesoustředěnost i bolesti hlavy.

Biologický odpad

To, co nadělá v odpadkovém koši nejvíce zápachu, je biologický odpad. Rozkládající se zbytky jídla vábí hmyz, který pak napadá i další jídla v domě. Nejlepším řešením je pořídit si drtič odpadů nebo oddělovat běžný odpad od biologického a biologický vyhazovat každý den do popelnice.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies