Máte na zahradě ježka? Vytvořte mu bezpečné zázemí.

Ježci díky upraveným zahradám ztrácejí vhodná útočiště. Máte-li nějakého na zahradě, zkuste mu nabídnout místo, kam může složit hlavu.

Ježek západní

Ježek vyčistí vaší zahradu od plzáků

Ježků rapidně ubývá. Jedním z důvodů jsou stále více upravované zahrady, které by jim jinak posloužily nejen k přezimování. Ježek pak putuje z místa na místo, hledá útočiště a často se stane obětí nehody. Tento savec je přitom tolik důležitý, neboť výrazně snižuje počet škůdců, od obtížného hmyzu až po nenasytné plzáky. Ježek přitom nepotřebuje mnoho místa, stačí mu malý „příbytek“, kde se bude cítit bezpečně.

Umožněte ježkovi vstup na zahradu

Ježci ožívají hlavně na noc a procházejí si zahrady. Pokud zahlédnou nějaké přijatelné obydlí, zabydlí se v něm a už ho většinou neopustí. V něm pak přivádějí na svět mladé, v zimě zde přezimují a od jara do podzimu slouží jako denní úkryt. Mějte ale na paměti, že si ježek nedokáže otevřít branku nebo přelézt vysoký plot. Měl by mít možnost alespoň v jednom místě oplocení zahrady pohodlně prolézt. Potřebuje zhruba deseticentimetrový otvor tam, kde vám to bude nejméně vadit.

Jak ježka přilákat?

Pokud se vám na zahradě ježek zatím nezabydlel, zkuste ho přilákat. Na tohoto hmyzožravého savce zapůsobí hromada slámy, šikovně naaranžované dříví nebo vámi vyrobený ježčí domeček. Ten by měl být dostatečně prostorný, ale nepříliš velký, zhruba 30x30cm. Domeček částečně vyplňte slámou a listím a překryjte opět slámou či listím tak, aby ani v nejtužších mrazech ježek nestrádal.

Ježek si zpravidla najde do takového příbytku cestu úplně sám. Někdy ale potřebuje navést, přichystejte mu proto před domeček něco dobrého na zub. Může to být jakýkoli hmyz, ale nepohrdne ani rostlinnou stravou, pokud má hlad. Čas od času, hlavně tedy na podzim kdy se chystá na zimní spánek, ježkům můžete přilepšit. Existují krmiva přímo pro ježky, díky kterým se vykrmí na celou zimu a celé toto období přežije bez větší újmy.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.2 Počet: 13 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies