Maratský lovecký pes

Maratský lovecký pes je místním plemenem národnosti Mahratta a využívá se k honu středně vysoké zvěře. Organizace FCI jej do současné doby neuznává.

Maratský lovecký pes

Všeobecně o tomto psím plemenu

Maratský lovecký pes byl vyšlechtěný v Indii, kde vznikl křížením indických loveckých psů. V poslední době byl často také křížen s perskými chrty - salukami. Je místním plemenem národnosti Mahratta a využívá se k honu středně vysoké zvěře. Za hranicemi domovského státu Maharaštra se s tímto plemenem příliš nesetkáme.

Maratský lovecký pes - povaha

Maratský lovecký pes je smělé, odvážné, živé a náruživé lovecké plemeno. Svého pána a jeho rodinu nadevše miluje. Má rád malé děti, dobře se snese i s ostatními domácími zvířaty.

Základní charakteristika plemene dle standartu FCI

Výška:

Pes má v kohoutku cca 53 centimetrů.

Váha:

Přesná váha se neuvádí.

Srst:

Toto psí plemeno má krátkou srst, která k tělu ploše přiléhá. Jeho srst je dobře přizpůsobená podmínkám Indie. Zbarvení je většinou tmavě modré s nádechem.

Tělesné proporce dle standartu FCI

Hlava:

Hlava je dlouhá, úzká a jemná.

Uši:

Uši jsou visící, přiměřeně vysoko posazené.

Nos:

Čenich nosu je černý.

Ocas:

Ocas je dlouhý, nízko posazený, u kořene silnější, směrem ke konečku se zužuje. Je olemovaný, nesený ve volném zahnutí, na jeho spodní straně je bohatší závěs.

Péče o srst

Srst tohoto psího plemene není náročná na údržbu, stačí ji jednou týdně prokartáčovat. Péči vyžadují i chloupky mezi polštářky, které je nutné pravidelně zastřihávat. Pravidelně by se měly kontrolovat uši a čistit zvukovody.

Výchova štěněte musí být založena na vzájemném respektu

Výchova štěněte musí být důsledná, měla by začít již od ranného věku štěněte. Výchova musí být také založená na vzájemném respektu.

Toto psí plemeno vyžaduje dostatek pohybu

Je to aktivní a sportovně založený pes, který potřebuje pravidelný pohyb a pravidelnou zátěž a hodí se spíše pro sportovně založené majitele. Dožívá se průměrného věku 12 - 13 let, ale i déle.

Frízský ohař - Stabyhoun

Istrijský hrubosrstý honič

Drentse Patrijshond

Irish Glen of Imaal teriér

Dánský krátkosrstý ohař

Anglický mývalí lovecký pes

Billy - francouzský honič jelenů

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies