Maracuja aneb Mučenka jedlá

Mučenka jedlá, bylina, kterou pod tímto názvem zná asi jen málo lidí. Mučenka jedlá neboli Maracuja (česky Marakuja) se řadí k popínavým keřům z čeledi mučenkovitých. K nám přicestovala z Brazílie, a proto je považována za tropické ovoce.

Květ rostliny Maracuja

Na světě je známých až 520 druhů Mučenky. Na internetu ji naleznete také pod názvy Passionfruit a Granadilla. V subtropických a tropických oblastech se pěstuje pro své plody, jinými slovy bobule, které jsou typické kulatým až oválným tvarem, nafialovělou barvou a silnou kúrou.

Šťáva uvnitř plodu je sladkokyselá a velmi aromatická. Chuť je často přirovnávána k meruňkám či mangu. Maracuja obsahuje skupiny vitamínů A, B, vitamín C a také vlákninu. Z minerálů obsahuje vápník, fosfor a železo. Tělu dodává potřebné sacharidy.

 

Jak poznat, že je plod zralý? Pomoci by měl pohled na slupku, pokud je hladká a lesklá, tak je nedozrálý. Zralost se pozná podle zvrásněnosti kůže a také podle toho, že plod již nedrží svůj tvar. Hmota uvnitř je rosolovitá a semínka, které obsahuje také konzumujeme. Maracuja se používá k přípravě letních, osvěžujících nápojů. Můžete ji přidat do ovocných salátů, různých koktejlů, ovocných salátů, do marmelád a také se používá při přípravě džusů.

Maracuja plod

Jak již bylo zmíněno, existuje mnoho druhů maracujy. Za zmínku určitě stojí Mučenka pletní (Passiflora incarnata) a s ní spojené léčivé účinky této byliny. Již staří indiáni používali tuto rostlinu při neklidu a špatném usínání. Další pozitivní vlastnosti, které se této bylině přisuzují jsou, že pomáhá při kožních problémech, migréně, křečovitém astmatu, bolestech spojených s menstruací a také podrážděnosti a strachu. Účinné látky mučenky pomáhají zklidnit žaludek a zmírnit střevní potíže. Uplatní se při depresích a hysterii. Dávat pozor se ale musí při jejím denním dávkování, doporučuje se přibližně dva až osm gramů. Pokud toto doporučení překročíte, může mučenka přivodit naopak halucinace, které nejsou žádoucí. Mučenka pletní se prodává většinou ve formě čaje, sirupu nebo tinktury. Plod této byliny se nejí. Pomáhá také při léčbě plísňových onemocnění. Pro tyto neduhy se doporučuje používat její listy, a to v přírodním stavu. Jednoduše listy rozemelte a přiložte jej na postižené místo. Po pár dnech již můžete zpozorovat léčivé účinky. V kombinaci s dalšími bylinami, například meduňkou, kozlíkem lékařským a třezalkou se stává Mučenka pletní účinným léčivem.

Seznamte se s Mučenkou jedlou a ochutnejte její plody nebo zkuste léčivé účinky Mučenky pletní.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 6 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies