Mandelinka bramborová

V boji proti úhlavnímu škůdci bramborových kultur člověk již nasadil všechny dostupné prostředky. Bezvýsledně. Mandelinka bramborová stále úspěšně přežívá a hojně se množí.
mandelinka bramborová

Mandelinka bramborová

V boji proti úhlavnímu škůdci bramborových kultur člověk již nasadil všechny dostupné prostředky. Bezvýsledně. Mandelinka bramborová stále úspěšně přežívá a množí se. Více o mandelince bramborové naleznete níže.

Mandelinka bramborová – životní prostředí

Původně se mandelinka bramborová živila listy rostliny, kterou Američané nazývají bizoní lopuch. Tato rostlina je velmi příbuzná bramborům. Dnes se mandelinka vyskytuje prakticky po celém světě.

Mandelinka bramborová – potrava a způsob obživy

Dospělí brouci i larvy se živí listy brambor, které svými silnými kusadly ožírají neuvěřitelnou rychlostí. Mandelinka bramborová se živý také listy rajčat a lilků.

Nepřátelé mandelinky bramborové

Úhlavním nepřítelem mandelinky bramborové je člověk, který ji považuje za jednoho z nejškodlivějších brouků. Důležitými přirozenými nepřáteli mandelinky jsou někteří střevlíci, kteří požírají larvy i brouky.

Mandelinka bramborová – ochrana proti mandelince

Listy všech lilkovitých rostlin obsahují vysoké koncentrace dusíkatých látek – alkaloidů. Na mandelinku však tyto jedy nijak nepůsobí, může se živit také listy smrtelně jedovatého lilku černého. Chemický boj proti mandelince bramborové je nesmírně obtížný, neboť proti většině insekticidů spolehlivě hubících jiné druhy hmyzu je odolná a navíc je schopna rychle získávat odolnost i proti jedům zcela novým.

Mandelinka bramborová a její rozmnožování

Hlavním důvodem, proč se mandelinka bramborová navzdory všem snahám o její vyhubení úspěšně šíří po celém světě, je její úžasná rozmnožovací schopnost. Každá samička naklade až 2500 vajíček rozdělená po do dvaceti až osmdesáti na spodní strany bramborových listů, aby byla chráněna před sluncem a deštěm. Vývoj vajíček trvá pouhých několik dní. Larvy, sotva se vylíhnou, začnou okamžitě ožírat listy.

Mandelinka bramborová – zajímavosti

  • V součastné době je mandelinka bramborová v Německu poměrně vzácná, ve Velké Británii se každý její výskyt musí povinně hlásit.
  • Mandelinka je značně odolná vůči extrémním teplotám.
  • Mandelinka bramborová se původně ve své vlasti jmenovala coloradský brouk. V Rakousku se mandelinkám říká bramboroví brouci a přirovnávají je k houfům turistů.
  • Při úleku se mandelinka bramborová se složenýma nohama i křídly položí na záda a dělá mrtvou.
  • Při svém objevení v roce 1824 byla mandelinka bramborová považována za zajímavou raritu.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 44 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies