Má váš pes nepříjemně páchnoucí dech?

Může se to přihodit i vašemu psímu miláčkovi. Jaké jsou příčiny? Lze zápachu zabránit prevencí? A konečně - existuje řešení? Na všechny tyto otázky se pokusíme najít odpověď.

Pes kříženec

Proč mají někteří psi nepříjemný dech?

Je to způsobeno zubním kamenem. K jeho tvoření jsou náchylnější malí psi a psi se sraženým čenichem - boxeři a buldoci. Tyto rasy mají malou tlamu a hodně zubů, což zvyšuje pravděpodobnost vzniku zubního kamene.

Jak zabránit vzniku zubního kamene?

Jediným preventivním opatřením je čištění zubů psa. Ideální by bylo denně, popř. jednou za dva dny. Nejlépe je začít s touto procedurou u co nejmladšího psa, aby si zvykl. Pro čištění používáme speciální psí kartáček nasazený na prstě. Klasickým zubním kartáčkem riskujeme poranění dásní. Zubní pastu vybíráme takovou, která je určena přímo pro psy, protože ve většině případů nemají psi rádi mentol obsažený v lidských zubnich pastách.

Co dělat v případě, když už se zubní kámen objevil?

Je nutné zavést psa k veterináři. Odstranění zubního kamene probíhá v celkové anestezii. Může se stát, že pes při zákroku přijde o několik zubů, ale to není nic vážného - jedná se o tzv. mrtvé zuby, které držely jen díky zubnímu kameni.

Existují jiné metody, jak udržovat u psa ústní hygienu?

Doporučuje se vše, co podporuje tření zubů, a tím mechanické odstraňování plaku, který vede ke vzniku zubního kamene. Je lepší krmit psa křupavými granulemi než měkkou stravou. Prodávají se i enzymatické žvýkací plátky a granule s účinkem proti zubnímu plaku a kameni.

Jsou i jiné, levnější způsoby, jak předcházet vzniku zubniho kamene?

Existuje účinná preventivní metoda, jak u psa odstraníte plak, který se usazuje a mění v zubní kámen. Omotejte si kolem prstu obvaz  (není nutné, aby byl sterilní) a pak ho navlhčete trochou sody bikarbonátu (nedávejte jí mnoho, mohlo by to u psa vyvolat zvracení) a třete zuby vašeho psa. Obvaz se zbarví do žluta - to je odstraněný plak. Tuhle proceduru opakujeme maximálně 1 nebo 2x za týden, abychom nepoškodili zubní sklovinu.

Rubrika: Zdraví zvířat

I u pejska se může objevit tolik známá chřipka

Zimní péče o psí tlapky

Psí konzervy, granule nebo kosti?

Vývoj štěněte

Parvoviróza u štěněte

Výcvik štěněte

Očkování a vzteklina

Onemocnění uší u psů

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies