Lunkárie – morče s loknami

Mezi morčaty najdeme opravdu exotické kousky – bezsrsté skinny, obří cuy či kudrnaté texely. Nově se ale objevil druh s neobvykle hrubou srstí a dlouhými loknami – lunkárie!

Morče s loknami

lunkárieJak vznikla lunkárie

Původně existovalo jen pár druhů těchto zvláštních morčat, a to vždy v bílé nebo stříbrné barvě, dnes se vyšlechťují i do jiných barev – překrásné jsou např. čokoládově hnědé lunkárie nebo stříbřitě hnědé (viz obr. vlevo). Lunkárie pochází ze Švédska, rozšířené jsou ale i v Německu, proto se do České republiky dovážejí odtud. Lunkárie pocházející přímo od českých chovatelů nejsou vždy pravé, bývají často jen kříženci lunky s jiným plemenem. Protože se velmi podobají peruánským morčatům, snadno je za ně zaměníte. Na rozdíl od peruánců s jemnou, dlouhou a rovnou srstí ale mají lunky srst velmi hrubou a stáčející se do loken.

Jak pečovat o srst morčete

Většina zájemců o morčata se lunkáriím vyhne – má totiž strach ze složité péče o srst a bojí se, že jí budou muset obětovat až příliš času. Ve skutečnosti se ale srst lunkárií česat nejen že nemusí, ale dokonce se doporuččuje nečesat ji vůbec, protože by se mohla polámat struktura srsti a již by se morčeti nevytvářely ony překrásné a vzácné lokny. Jedinou vaší péčí o srst tak bude koupání – stačí jednou za měsíc. Tím srst zbavíte prachu, malých částí sena a hoblin z podestýlky. Existují také speciální mycí šampóny – nikdy nepoužívejte vlastní šampóny či sprchové gely - složky v nich obsažené by mohly citlivému zvířeti ublížit!

morčataLunkárie a jejich jídelníček

Stejně jako jiná morčata stačí lunkám seno, občasné podání ovoce a zeleniny, různé obilniny a ořechy. Pokud byste ale chtěli zachovat lunce co nejkvalitnější srst nebo dokonce zvažovali účast na výstavách, připlaťte si za kvalitní granule. Co morče nesní, ihned vyhazujte – kvůli znečištění.

Podestýlka pro lunky

Pro podestýlku bohatě stačí hobliny, které na rozdíl od slámy, která se jako podestýlka také často využívá, výborně sají moč. Nepoužívejte piliny, jsou prašné a mohou se morčeti dostat do očí. Jemný prach z pilin také morče vdechuje. Vhodná není ani sláma – je tvrdší a ostřejší než seno a zvíře se o ni může snadno poranit.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies