Lovecká plemena psů

Společným znakem všech plemen loveckých psů je jejich silně vyvinutý lovecký pud. Seznamte se s jednotlivými loveckými plemeny podrobněji.

Jezevčík

Barváři

Barváři jsou určeni zejména pro dohledávku poraněné vysoké nebo černé zvěře. Vyžadují zvlášť trpělivý a dlouhý výcvik, aby dokázali vytrvale sledovat stopu, na kterou byli nasazeni – a to i za nepříznivých povětrnostních podmínek nebo odrazujících okolních vlivů (například zpětné stopy). Mezi barváře patří Alpský jezevčíkovitý brakýř, Bavorský barvář, Hanoverský barvář.

Bavorský barvář patří mezi nejlepší lovecké psy

Štýrský brakýř

Brakýř jezevčíkovitý

Honiči

Mají velmi dobře vyvinutý lovecký pud (jsou typičtí vytrvalým a hlasitým štvaním na stopě, dokud se lovená zvěř nedostane střelci do obzoru) a také výborný orientační smysl, který jim umožňuje honit zvěř v rozsáhlých komplexech houštin. Také se díky vyvinutému orientačnímu smyslu vždy vrátí na místo vypuštění. Mezi honiče patří Americký foxhound, Basset, Bígl, Drever, Finský honič, Harrier, Poitevin, Vydrař, Slovenský kopov, Štýrský brakýř, Velký anglo-francouzský honič a mnoho dalších.

Haldenův honič

Hygenův honič

Finský honič

Bígl (Beagle)

Ohaři

Ohaři jsou ideální myslivečtí psi vystavující zvěř - proto se jim také říká "stavěči". Jejich hlavním úkolem je myslivce včas upozornit na přítomnost zvěře a následně lovenou zvěř dohledat a přinést (například zajíce, bažanta, apod.). Ohaři také umí dobře lovit vodní zvěř. Patří mezi ně například Burbonský ohař, Český fousek, Frízský ohař, Italský ohař, Maďarský ohař drátosrstý (Viszla), Pikardský ohař, Slovenský ohař hrubosrstý, Výmarský ohař a další.

Maďarský ohař - viszla

Frízský ohař - Stabyhoun

Francouzský dlouhosrstý ohař

Burbonský ohař - lovec každým coulem

Pikardský dlouhosrstý ohař

Přinašeči (retrívři)

Přinašeči jsou skupina loveckých psů, která je určená k přinesení ulovené zvěře. Jejich práce obvykle navazuje na práci ohařů. Vynikají chytrostí, jemným čichem, dobrým zrakem a pamětí. Jsou to poslušní, inteligentní, ostražití a snadno cvičitelní psi, kteří mají přirozenou schopnost pracovat. Mezi přinašeče patří zejména retrívři, například Curly Coated Retrívr, Flat Coated Retrívr, Chesapeake Bay retrívr, Labradorský retrívr , Zlatý retrívr a další.

Zlatý retrívr - ideální slepecký pes

Labrador - Labradorský retrívr

Chesapeake bay retrívr

Novoskotský retrívr

Norníci

Používají se zejména k lovu jezevců a lišek v jejich přirozených obydlích – tedy norách. Mají velmi vyvinutý lovecký pud, vynikají odvahou, neohrožeností a také neúnavnou bojovností. Používají se k práci na povrchu, zejména k hlasitému nahánění zvěře z houštin - stejně jako brakýři. Mezi norníky patří Jezevčík, Český teriér, Foxteriér, Jagdteriér a další.

Jezevčík - nejstarší lovecké psí plemeno

Slídiči

Slídiči jsou určeni k nahánění zvěře zejména v malých houštinách, křovinách, zatravněných pasekách, apod. Jsou vášnivými aportéry a vodaři, navíc jsou velmi inteligentní, učenliví a snadno ovladatelní. Mezi slídiče řadíme následující psí plemena: Americký kokršpaněl, Anglický kokršpaněl, Anglický špringršpaněl, Clumber španěl, Field španěl, Kooikerhondje, Německý křepelák, Sussex španěl a Welššpringršpaněl.

Field španěl

Clumber španěl

Anglický kokršpaněl

Vodní psi

Vodní psi jsou určeni pro práci v obtížných bažinatých terénech, ve vodě a nebo v rákosí. Patří mezi ně Americký vodní španěl, Barbet, Irský vodní španěl, Portugalský vodní pes, Romaňolský vodní pes (Lagotto), Španělský vodní pes nebo Wetterhound (Holandský vodní pes).

Wetterhoun - Fríský vodní pes

Portugalský vodní pes - Obamův mazlíček

Puli - Maďarský vodní pes

Barbet - vodní pes

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies