Likvidace dvouděložných plevelů

Mezi nejznámější dvouděložné plevele patří Šrucha zelná, Ptačinec prostřední, Kokoška pastuší tobolka, Violka rolní a Hluchavka nachová. V dnešním článku si povíme, jak je účinně odstranit.

Ptačinec

Šrucha zelná

Šrucha zelná je jednoletá poléhavá rostlina s dužnatými listy a hrubými načervenalými stonky. Velmi snadno zakořeňuje a přečká i delší období sucha - daří se jí tam, kde je dostatek světla. První mrazíky sice obvykle nepřežívá, její semena ovšem mají klíčivost až několik let. K likvidaci Šruchy je vhodné použití herbicidu (nejlépe herbicidu Basta 15), aplikovat jej je vhodné na počátku jara.

Ptačinec prostřední a další ozimé plevely

Ptačinec prostřední, Kokoška pastuší tobolka, Violka rolní a Hluchavka nachová patří mezi ozimé jednoleté dvouděložné plevele, které nejčastěji trápí naši zahradu. Klíčí po celý rok, nejlépe se jim daří na podzim a časně na jaře. Nejvhodnější ochranou proti výše uvedeným plevelům je pravidelné podzimní rytí, kdy z půdy odstraníme kořeny rostlin. Vhodná je také likvidace těchto plevelů pomocí herbicidů na bázi glyphosatu (vhodný také na pýr, pcháč nebo svlačec), který zlikviduje nadzemní část plevelů. Použít můžeme Glyfogan Hobby, Roundup Hobby, Kaput a nebo Touchdown Quattro, které aplikujeme na jaře.

Přeslička rolní - hluboce kořenící dvouděložný plevel

Přesličce rolní se daří na kyselých, neutrálních i zásaditých půdách s vysokou hladinou podzemní vody. Přeslička má silný kořenový systém, nedá se proto odstranit pouhým podzimním rytím. Oddenky je potřeba pečlivě z půdy odstranit. Na jaře půdu opět jemně zryjeme a opět odstraníme zbylé oddenky. Nakonec půdu ošetříme totálními herbicidy, jejichž účinné látky pronikají až do kořenů a rostliny postupně odumřou.

Jak předejít růstu dvouděložných plevelů na zahrádce?

Nejvhodnějším způsobem, jak předejít růstu dvouděložných plevelů na zahrádce je pravidelným okopáváním nebo plečkováním záhonů - nejlépe po každém vytrvalejším dešti. Boj s plevely na zahrádce je během na dlouhou trať, ani herbicidy nám nezaručí, že se již na zahrádce neobjeví. Širší používání herbicidů se uplatní jen ve větších zahradách.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.0 Počet: 3 Nejlepší: 4 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies