Lidové názvy léčivých bylin

Někdy člověk až kouká, jaké názvy léčivým bylinkám naši předci vymysleli. Některé rostliny mají i desítky různých jmen, často zní opravdu tajemně, možná i mysticky. Co říkáte například na nechrast, biserosímě, sasankvu, genistu nebo rubinu? Pokud jde o rubinu, tady opravdu nejde o starší typ šicího stroje, ale o oplodí ořešáku. Pojďte se s námi podívat na další tajemné bylinky.

Bylinky na talíři

Bylišek, ať se dobře odkašlává

Ano odvar z bylišku usnadňuje odkašlávání. Jde o proskurník lékařský. V herbářích můžete najít i další názvy: sladké bejlí, pople, bylina všech nemocí, přítel chudých nebo římský sléz. Pomůže i s trápením se žaludečními vředy, zánětu močového měchýře a močovodů. Zevně ho lze použít při obtížích s křečovými žilami a bércovými vředy.

Hvězdička svatého Jana

Trápí vás zažívací či cévní potíže? V tom případě jsou hvězdičky svatého Jana pomocí. Tento název ukrývá routu vonnou, chcete-li ocet čtyř zlosynů nebo děsník. Když budete routu sbírat, vezměte si rukavice, protože její šťáva může vyvolat zánět na kůži. Pro osoby trpící na žlučník je spásou. Pozor na množství užité routy! Větší dávka způsobí nevolnost, dávení a omámení.

Kněžský límeček na pleť

Tušíte, o kterou bylinku jde? Je to všem velice dobře známá sedmikráska obecná. Osvěží pleť hlavně z jara. Říká se jí také kakuše, gracia dei, kuří očko, hladověnka, matečníček, šešetka, cigánka nebo margaretka. Natrhejte si květy kuřího očka, dejte je do dlaní a jemně si namasírujte obličej.

Slzy Heleny Trojské

Za slzami se schovává oman pravý, který umí pěkně podpořit činnost žlučníku. Jak ho ještě můžete znát? Jako koňské bezinky, krále sliznic, elfí prut, uspivřed či zlatý traňk. Oman umí uvolnit dýchací cesty, působí antibakteriálně a diureticky. Opět je tady třeba dát pozor na dávkování. Při vyšších dávkách hrozí zvracení, průjem a křeče.

Je libo boží milost?

Ano? Tak skočte do přírody pro vlaštovičník větší. Čerstvý je vhodný k léčbě bradavic a dalších kožních potíží. A jak se mu ještě říká? Hadí mlíč, krkavec, cerhán, bělmové koření nebo celiana. Tato bylinka je mírně jedovatá.

Pižravice

Patří mezi čtyřicet nejoblíbenějších bylin známé bylinářky Marie Treben. Správně je to pískavice – řecké seno, lidově pak ještě jetel kozího rohu, fenegrek, kozorožcové semeno, kataplazma nebo tráva boží. Výborná je při svalových potížích.

Genista

Bylinka, která má trny, proto se jí také říká žlutá jehlička, úročník pichlavý nebo janovec metlatý. Jde o kručinku německou. Působí močopudně, očividně se podílí při léčbě zvýšené činnosti štítné žlázy. Zvyšuje chorobně nízký krevní tlak a působí proti otokům.

Pěstování bylinek v bytě

Nejčastější chybi při pěstování bylinek

Jak uchvávat bylinky?

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies