Léto v bazénu - jak na čistou vodu?

Může se zdát, že úprava vody je složitá. Existuje ale hodně pomocníků od bazénových vysavačů po širokou škálu chemických prostředků. Tito pomocníci zajistí nenáročnou činnost při údržbě vody, která zůstane křišťálově čistá po celé léto.

Bazén

Filtrace

Bez dobrého filtru nám nepomohou ani chemické prostředky. Filtr samotný také musíme udržovat v čistotě. Pískové filtry jsou nejvyužívanější, protože poskytují největší efekt. Voda prochází přes pískovou náplň, která zachycuje nečistoty, v podstatě využívá stejný princip čištění jako příroda.

Hodnota PH

Změřit před každou úpravou vody pomocí kapkových testerů. Kontrola pravidelně jedenkrát týdně. Při odchylkách upravíme PH dle návodu v chemických prostředcích určených pro úpravu této hodnoty, většinou jde o práškové přípravky. 

Měření tvrdosti vody

Další důležitá hodnota. Zvlášť, když je bazén napuštěn studniční vodou. Opět jako PH měřímě pomocí kapkových testerů. Hodnota nesmí být větší než 18°N. Když je hodnota větší, zregulujeme ji podle návodu pro daný chemický prostředek. Tvrdost vody kontrolujeme vždy po dopuštění bazénu vodou.

Dezinfekce vody

Dezinfekce je nejdůležitějším ošetřením vody. Používá se jak jinak než chlór. Množství chlóru se taky pravidelně měří. Používá se většinou chlór v tabletách a hodnota by se měla pohybovat v rozmezí 0,3 - 0,5 mg/l.

Proč se neobejdeme bez bazénové chemie?

Bazénová chemie spolehlivě zabrání působení mikroorganismů (řasy, bakterie, viry), nebo je zničí. Existují i chemické prostředky na prevenci proti tvorbě řas. Aplikace preventivních přípravků se ale pro jejich správnou účinnost vyžaduje denně.

Hrubé nečistoty

Bazénovou síťkou odstraníme hrubé nečistoty jako stébla trávy, hmyz, v podstatě ty nečistoty, které plavou na hladině nebo se vznášejí. 

 

Na kamínky a písek pomohou bazénové vysavače. Práce s nimi je daleko příjemnější a rychlejší. Existují vysavače mechanické, poloautomatické a automatické. Automatické vysavače ponoříte do vody a práci udělají sami za Vás.

Nezapomínejte pravidelně z vody odstraňovat hrubé nečistoty, čistit dno a stěny bazénu. Pravidelně kontrolujte hodnotu PH a případně ji upravte. Dbejte na prevenci proti vzniku řas a kontroluje čistotu filtrace.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies