Letní postřiky ovocných stromů

Nejen jaro je vhodným obdobím postřiků ovocných stromů. Ovocné stromy je potřeba chránit také během léta, kdy mohou být napadány různými chorobami a škůdci. Seznamte se s nejčastějšími chorobami i škůdci a vhodnou ochranou proti nim.

Jablka

Jádroviny

Strupovitost a padlí: Vhodným termínem ošetření je jaro, kdy stromy raší a začínají se vyvíjet listy (tzv. myší ouško). Druhou aplikaci postřiku proti padlí a strupovitosti provádíme u jádrovin po odkvětu. Jako ochranu před strupovitostí lze použít následující přípravky: Discus, Mythos 30 SC nebo Syllit 65, proti padlí lze použít například Bayleton 25 WP, Beaton, Discus, Rubigan 12 EC.

Choroby jabloně - strupovitost

Obaleč jablečný: První ošetření by mělo proběhnout přibližně v polovině června, druhé by mělo následovat koncem července. Vhodné přípravky: Biobit XL, Decis EW 50, Karate 2,5 WG, Mospilan 20 SP.

Rzivost hrušně: Postřik proti rzivosti aplikujeme před květem, druhý těsně po odkvětu. Vhodné přípravky: Baycor 25 WP, Topas C 50 WP, Dithane DG, Dithane M45, Novozir MN 8, Polyram WG.

Peckoviny

Kadeřavost: Proti kadeřavosti je nutné aplikovat několik postřiků - první by se měl aplikovat na začátku února, druhý začátkem dubna, třetí po odkvětu. Vhodnými přípravky jsou Kocide, Kuprikol 50, Syllit 65, Champion 50WP.

Kadeřavost listů broskvoně

Vrtule třešňová: První ošetření provádíme po odkvětu, druhý by měl následovat za 14 dní. Vhodné přípravky: Calypso 480SC, Sumithion Super, Decis EW50, Reldan 40EC.

Skvrnitost listů: Proti skvrnitosti listů aplikujeme vhodné přípravky (například Baycor 25WP, Syllit 65WP, Delan 700WDG, Novozir MN80) od začátku června.

Pilatka: Postřik proti pilatce aplikujeme na peckoviny (zejména slivoně) při dokvétání. Vhodnými přípravky jsou Calypso 480SC, Zolone 35EC nebo Reldan 40EC.

Saví a žraví škůdci: Vhodnými přípravky jsou Decis FLOW 2,5, Fast M, Sumithion SUPER, Zolone 35 EC, Zolone WP. Aplikujeme kdykoliv během vegetace.

Mšice: Proti vajíčkům a larvám mšic provádíme postřik na začátku rašení. Proti larvám a dospělcům mšic můžeme aplikovat postřik kdykoliv v průběhu vegetace, nejlépe ještě před vytvořením kolonií mšic. Vhodným přípravkem je Aztec.

Mšice - ochrana proti mšicím

Jarní postřiky na ovocné stromy

Herbicidy, fungicidy, pesticidy a insekticidy - co k čemu slouží?

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies