Letní péče o zahradní jezírko

Během letního období není péče o zahradní jezírko nijak náročná. Pravidelně doplňujeme dostatek dešťové vody, která se díky slunci z jezírka odpařuje a odstraňujeme takzvaný „zelený koberec“, který tvoří z větší části řasy a také rostlina zvaná okřehek menší. Tím ovšem péče o zahradní jezírko nekončí. Víte, co vše je potřeba ještě udělat?

Zahradní jezírko s lekníny

Všeobecná letní péče o zahradní jezírko

  • Do zahradního jezírka pravidelně doplňujeme dostatek vody, která se díky slunci odpařuje. Důležité je, aby to byla dešťová voda - voda z kohoutku do zahradního jezírka nepatří.
  • Rostlinám a vodním živočichům pravidelně dodáváme doporučenou dávku živin nebo krmiva.
  • Pravidelně také odstraňujeme takzvaný „zelený koberec", který tvoří z větší části řasy a okřehek menší. Okřehek je drobná vodní rostlina, která se intenzivně množí v zahradních jezírkách bohatých na živiny a dokáže tak pokrýt celou vodní hladinu. Řasy a okřehek odstraňujeme ze zahradního jezírka ručně, případně hráběmi nebo sítkem. Prevencí proti vzniku řas a okřehku, je vysazení vodních rostlin - například leknínu.

Péče o zahradní jezírko - první rok po založení

Prvním rokem je péče o zahradní jezírko složitější. Vzhledem k tomu, že vysazené vodní rostliny nejsou ještě příliš vzrostlé (neposkytují tak vodní hladině stín) a živočichové se stále aklimatizují, musíme se zaměřit na snížení teploty vody, její okysličení a také zastínění vodní hladiny.

  • Cirkulace vody v zahradním jezírku dosáhneme, pokud budeme pravidelně, v krátkých časových intervalech, zapínat vodní čerpadlo, které prostřednictvím drenážních hadic umístěných v čistících zónách s rostlinami dopravuje vodu do potůčků nebo vodopádů. Proud vody svědčí nejen rostlinám, ale také vodním živočichům. Navíc tak lze z větší části zamezit tvorbě řas.
  • Okysličení vody lze dosáhnout výsadbou vodních a bažinných rostlin. Tyto rostliny nejen pomáhají vodu okysličovat, ale také zkrášlí celé jezírko a zároveň jej čistí.
  • Další možností, jak omezit tvorbu řas a okřehku menšího, je zastínění části zahradního jezírka  plachtou nebo slunečníkem.

Další zajímavé články k tématu:

Péče o zahradní jezírko na podzim

Zazimování zahradního jezírka

Výsadba vodních rostlin do zahradního jezírka

Leknín - král zahradních jezírek

Ekologické čištění vody

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies