Lepidla – jejich rozdělení a použití

Ještě nedávno se pod pojmem lepidlo rozuměla tuhá pasta ředěná vodou a nanášená štětečkem. Dnešní moderní lepidla slepí dvě části dohromady za pár vteřin, jsou prakticky balené a čím dál tím ekologičtější.

Lepidlo

Jak si usnadnit lepení

Lepidla fungují pouze tehdy, používáte-li je k lepení materiálů, pro které jsou určeny a jsou-li lepené plochy čisté, suché a nemastné. Málokdo si uvědomuje, že právě naše prsty představují zdroj mastnoty. Lepeného předmětu se proto dotýkejte co nejméně. Bezprostředně před lepením je můžete očistit benzínem nebo acetonem.

 

Všestranná neboli univerzální lepidla

Druh lepidla, který potřebujeme, závisí na materiálu, ze kterého jsou vyrobeny jednotlivé části, jež chceme spojit. Tzv. univerzální lepidla se však dají použít téměř na všechny typy materiálů.

 

Vteřinové lepidlo

Hitem poslední doby jsou tzv. vteřinová lepidla, která slepí věci téměř jakýchkoliv materiálů (dřevo, kůže, keramika, kartóny, plasty, guma, kov aj.) za pár vteřin. Právě pro jejich rychloslepovací schopnost je ale třeba dbát zvýšené opatrnosti.
Často se stává, že kromě jiného nechtěně slepíte také své prsty. Pokud mezi ně zasunete tužku a současně s ní otáčíte sem a tam, podaří se vám prsty zase odlepit, ale není to nic příjemného.

Tvrdé lepidlo

Tzv. tvrdá neboli silná lepidla sice neslepují ihned, ale zato vynikají vysokou tvrdostí a odolností. Nejlépe je využijete při slepování modelů.

Dvousložkové lepidlo

Dvousložková lepidla jsou složena z pryskyřice a tužidla. Bezprostředně před lepením se tyto složky smíchají dohromady. Protože směs tvrdne téměř okamžitě, je třeba pracovat s ní velmi rychle. Některá tato lepidla umožňují natřít každou vrstvu zvlášť s tím, že obě složky reagují až po spojení obou částí.

Speciální lepidla

Speciální lepidla jsou určena pro lepení jednoho druhu materiálu. Patří zde lepidlo na dlažbu, lepidlo na obklady, polystyren apod.

Praktické balení lepidel

Tekutá lepidla

Tekutá lepidla jsou vybavena speciálními aplikátory, které umožňují snadné nanášení a žádaný výsledek. Používají se hlavně k lepení papíru a kartónu, ale některé druhy spojí i textil, dřevo nebo kůži (což se vám může hodit např. při výrobě ptačí budky). K novinkám patří ekologická lepidla bez rozpouštědel.

Lepící tyčinky

Lepící tyčinky jsou velmi praktické malé tuby obsahující tuhou, bílou lepící pastu. Protože se s nimi pracuje snadno a čistě, jsou nezbytnou součástí kancelářského vybavení. Inovací jsou tyčinky se snímatelným lepidlem, které dovolují materiál opakovaně přilepit a odlepit. Tyčinky slepují stejné materiály jako tekutá lepidla.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies