Ledové víno - specialita mezi víny

Ledové víno je extra specialita. Vyrábí se z bobulí hroznů sklizených až po prvních mrazech. Je velmi cukernaté a velmi drahé. Podobnou chuť má i slámové víno, které se sklízí při vinobraní co nejpozději a odkládá se na slámu.

Ledové víno

Kdy se sbírají hrozny pro výrobu ledového vína

Ledové víno se vyrábí z hroznů sklizených až po prvních mrazech. Tuto hodnotu definuje zákon (v Česku je to minimálně –6 °C, v Německu –7 °C a v Kanadě –8 °C).

Při sklizni a zpracování hroznů se musí postupovat tak, aby před vylisováním bobulí nedošlo k jejich rozmrznutí. Při lisování zůstává voda ve formě krystalků ledu uvnitř lisu, zatímco ven vytéká hustý a velmi sladký koncentrovaný mošt. Český vinařský zákon požaduje, aby tento mošt vykazoval cukernatost minimálně 27 ° NM, což nebývá problém splnit. Daní za vysokou kvalitu moštu je velmi nízká výlisnost, která se pohybuje kolem 20 %.

Výroba ledových vín je velmi riskantní proces, protože je nutné hrozny ponechat na keřích až do prvních mrazů, které zajistí zmrznutí bobulí na požadovanou teplotu. Hrozny mohou být poškozeny zvěří nebo ptáky (převážně špačky), napadeny hnilobou, případně dokonce zcizeny.

Kvašení ledového vína

Mošt kvasí velice pomalu a ve víně vždy zůstane vysoký zbytek cukru. Víno neprokvasí na více než 8 – 9 % alkoholu, má však vyšší obsah kyselin a velmi vysoký extrakt (více než 50 g/l). Ledová vína jsou velmi aromatická a sladká.

Jaké odrůdy vinné révy používat k výrobě ledového vína?

K výrobě ledových vín je nutné používat pozdní odrůdy, které jsou odolné proti hnilobě a opadávání hroznů. Nejčastěji se používají tyto odrůdy vinné révy:

  • Ryzlink rýnský
  • Ryzlink vlašský
  • Chardonnay
  • Sauvignon
  • Veltlínské zelené
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies