Ledňáček říční - lovec malých ryb

I když ledňáček říční nedovede plavat, tráví velkou většinu dne lovem ryb. Střemhlavým letem se vrhne hluboko pod hladinu, rybku sevře do zobáku a zase se vynoří. Ledňáček říční je mnoha lidmi pokládán za našeho nejkrásnějšího ptáka.

Ledňáček říční

Latinský název ledňáčka

Alcedo atthis

Rozšíření a způsob života ledňáčka říčního

Nejenže ledňáčka říčního naleznete téměř v celé Evropě a v jižní Asii, ale i na samém severu Afriky. Na východě se pak vyskytuje až v Japonsku a na Šalamounových ostrovech v Tichém oceáně.

 

Ledňáček říční má nejraději klidné, široké a pomalu tekoucí čisté vody, zejména potom místa, která jsou chráněná před větrem. Musí žít u zdravých toků bohatých na ryby, jelikož za den spořádá neuvěřitelné množství malých rybek.

 

 

Mnoho ledňáčků se během celého roku nejraději zdržuje v nejbližším okolí svého hnízdiště, i když mrazivé počasí je často zažene hledat místa, kde je nezamrzlá hladina. Proto zalétají k velkým řekám či na mořské pobřeží.

 

 

Ledňáčci z Ruska a z Číny na podzim pravidelně táhnou k jihu.

 

Ledňáček – velikost, hmotnost, délka života

Velikost: 15 – 18 centimetrů
Hmotnost: 43 gramů
Délka života: zhruba 2 roky

Potrava ledňáčka říčního

Nejčastější potrava ledňáčka říčního jsou drobné rybky, jako střevle nebo hrouzci. Sedí na své pozorovatelně asi tři metry nad hladinou, někdy létají třepotavým letem nad vodou a pátrají po vhodné kořisti. Jakmile má vyhlédnutou oběť, vrhne se do vody s přitisknutými křídly k tělu téměř kolmo. Kořist sevře do zobáku a pomocí úderů křídel se vynoří na hladinu.

 

Svou kořist ledňáček usmrtí údery o větev nebo o kůl na své pozorovaně. Ryby polyká hlavou napřed a to z toho důvodu, aby mu jejich ploutve a šupiny neodřely hrdlo. K nasycení potřebuje ledňáček říční alespoň deset menších rybek.

 

Rozmnožování ledňáčka říčního

Při námluvách oba ledňáčci podnikají poměrně divoké honičky, kdy samec pronásleduje samici kolmo až těsně k hladině, aby v následujícím okamžiku oba prudce změnili směr a vystoupali až k vrcholkům stromu. Při tzv. zásnubních letech se ozývá jejich silné volání. (Zajímá vás, proč ptáci zpívají? Přečtěte si článek ZDE.) Takovéto „honičky” mohou někdy trvat až několik hodin, ale vždy končí tak, že sameček přivede samičku k hnízdu.

 

Následuje zásnubní krmení, které má pro rozmnožování ledňáčků velký význam, protože umožňuje samičce zásobit se dostatkem potravy, aby dokázala snést šest až sedm vajíček. Sameček přinese samičce potravu, následně se před ní uklání se svěšenými křídly a potom natáčí zobák směrem tak, aby mohla rybku převzít.

 

 

V sezení na vejcích se oba rodiče střídají a společně také krmí hladová mláďata. Ta se líhnou úplně holá. Zprvu se mláďata spokojí s tím, že jsou krmená jedno po druhém. Jakmile je jedno z mláďat nakrmeno, uvolní místo dalšímu a tak se dále střídají. Ovšem, když ledňáčci dorůstají, začínají se mezi sebou o místo při krmení přetlačovat.

 

Ledňáček říční a jeho ochrana

V mnoha místech rozšíření ledňáčků, klesá jejich výskyt a to především díky znečišťování životního prostředí a nedostatku míst ke hnízdění. V některých zemích je ledňáček říční chráněn zákonem.

Zajímavosti ze světa ledňáčka

Jedna rodina ledňáčků se šesti či sedmi mláďaty denně sežere dohromady zhruba sto menších rybek.

 

Pták žijící v Austrálii – ledňák obrovský, žije v lesnatých oblastech a tam se živý hmyzem, ještěrkami a dalšími drobnými živočichy.

 

 

Všichni ledňáčci polykají svou kořist hlavou napřed. Díky tomu se jim v hrdle nemohou vzpříčit paprsky ploutví nebo šupiny.

 

 

Zajímá vás více? Přečtěte si o kolibříkovi - nejmenší ptáček na světě

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies