LED žárovky - proč by měly nahradit klasické žárovky?

Nemusíte zdlouhavě přemýšlet, jestli budou LED žárovky světla budoucnosti. Mají nesporné výhody a tou největší z nich je úspora elektrické energie. V dnešní době se prostě vyplatí. Jak vlastně LED žárovky fungují? A jaké jsou důvody, díky kterým už nebudete nad jejich pořízením váhat?

žárovka

 

Proč byste si měli pořídit LED žárovky?

 

Běžné vláknové žárovky jsou málo efektivní v poměru svítivosti a spotřeby elektrické energie. Také za pár let vymizí z trhu. Přestanou je vyrábět. V době prvních LED žárovek by to pro vás byla drahá investice, ale dnes jejich ceny významně klesly. Oproti klasickým žárovkám jsou více odolné proti nárazu i v případě častého spínání. Další výhodou je mnoho barevných variant. Také je objevíte v různých velikostech a tvarech. Některé LED žárovky se dají stmívat.

 

Nemusíte dlouho čekat, než se žárovka rozsvítí. LED žárovky mají maximální svit a neohřívají svůj povrch při svícení. Jejich životnost je delší než u klasických žárovek. Přesněji mohou svítit až 25 000 hodin. Jsou také ekologičtější, protože je elektřina využívána lépe. LED žárovky vám ušetří přes 80 % energie. Tyto žárovky neobsahují jedovatou rtuť, a proto je nemusíte likvidovat jako zvláštní odpad.

 

Jak fungují?

 

Každý kus žárovky obsahuje jednu nebo více led diod. Svítivost se posuzuje podle svítivosti diod, ne podle jejich počtu. Proč jsou LED žárovky efektivnější než klasické? Protože u běžných žárovek se ztrácí velké množství elektrické energie tím, že se mění v teplo. Proto se o jejich povrch můžete spálit. To u LED žárovek opravdu nehrozí. Jejich povrch se nezahřívá.

 

Existují i nějaké nevýhody?

 

Jedinou nevýhodou může být její cena. LED žárovky jsou poněkud dražší než ostatní. Ale má spoustu výhod, takže se vám tato investice vrátí v podobě delší životnosti a úspory energie.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies