Laponský pes - pasák ovcí a dobytka

Toto zajímavé původní plemeno nazývají Švédové i Finové laponský pes neboli lapphund, a to buď švédský nebo finský. Každý z nich má samostatný standart uznaný FCI, švédský pod názvem laponský špic, finský jako lapinkoira.

Laponský pes

Laponský pes - pasák sobů

V severní Skandinávii a v Karelské oblasti Ruska žijí Laponci, neboli Samové. kteří používají tyto psy k pasení poloochočených sobů i k lovu. Toto zajímavé původní plemeno nazývají Švédové i Finové laponský pes neboli lapphund, a to buď švédský nebo finský. Každý z nich má samostatný standart uznaný FCI, švédský pod názvem laponský špic, finský jako lapinkoira.V mezinároním kynologickém světě se však více používá originální finský název, dochází však k záměně s laponským ovčákem, lapinporokoirou.Ve Finsku si tento pes uchoval kvality pasteveckého zvířete, ovšem všude jinde se chová jako společník. Laponský pes je nádherné a robustní zvíře s hustou, nádhernou dvojitou srstí. Ač si uchovává původní pastevecké instinkty, nyní se šlechtí kvalita srsti a barva.

Laponský pes - historie plemene

Historický pastevecký pes Samů je menší než jeho potomek lapinporokoira, neboli laponský ovčák. Laponský pes se považuje za výsledek křížení mezi různými typy severských špiců a pasteveckými psy z jižnějších částí Evropy. Původně sloužil k pasení sobů, dnes pase stáda ovcí a dobytka.

Laponský pes - základní informace

Výška

Pes má v kohoutku 45 až 51 cm (ideál 48 cm), fena má v kohoutku 40 až 46 cm (ideál 43 cm).

Váha

Váha se pohybuje v rozmezí 20 až 21 kg.

Průměrný věk

Laponský pes se dožívá průměrného věku 11 až 12 let, ale i déle.

Charakter

Laponský pes je velice přátelský a dobře se trénuje, díky tomu se dokonale přizpůsobil životu v rodině a přítomnosti dětí. Typická je pro laponského psa vrozená podezíravost k cizím lidem, nebojácnost a tvrdohlavost.

Srst

Srst laponského psa je hrubá, na nohách obzvláště hustá, na hrudi vytváří „hřívu”. Podsrstí je dobře vyvinuté, husté a měkké. Zbarvení je obvykle černé nebo tmavě hnědé, dovolují se nevelké bílé známky.

Vybírejte psa z malých psích plemen - seznam naleznete v článku

Vybírejte psa z velkých psích plemen - seznam naleznete v článku

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies